BPMK

Tudományos és technológiai attasék konferenciája

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Tudománypolitikai Főosztálya ebben az évben is megszervezte a tudományos és technológiai attasék és az innvovációban érdekelt szervezetek, vállalkozások közös konferenciáját.

A konferencia ünnepélyes aktussal kezdődött, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora aláírták a Minisztérium és az Egyetem „Együttműködési Megállapodását”, mely az eddigi sokrétű együttműködést és kapcsolatot foglalja egységes keretbe.

A konferencia bevezető előadásában a külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta a tudományos és technikai attasék munkájának szerepét. Vázolta, hogy több új állomáshely kialakításával szeretnék az innovációban érdekelt hazai és külföldi szervezetek kapcsolatait elősegíteni. Beszédében kiemelte, hogy a szigorúan vett gazdasági tevékenység mellett a minisztérium különös hangsúlyt helyez a tudományos és oktatási tevékenységek támogatá-sára, továbbfejlesztve az eddig is sikeresen működő ösztöndíj rendszereket.

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter köszöntőjében kiemelte, hogy a minisztérium a továbbiakban erősíteni kívánja a külföldön működő tudományos és technológiai attasék támogatását, hogy sikeres projektek megvalósítását segítse elő. A Magyarországon megvalósult és tervezett, az e-mobilitással kapcsolatos létesítmények, a szegedi ELI működtetésének kérdésében különösen fontos, hogy a hazai mellett a külföldi, európai és Európán kívüli tudósok és tudományos szervezetek bekapcsolódjanak a közös fejlesztési-kutatási feladatokba.

Külön előadásban foglalkozott dr. Fülöp Zsolt rendkívüli követ az ELI szerepével és fontosságával, kiemelve, hogy ezzel egy olyan nemzetközi kutatóhely jött létre, mely alapkutatásokban és közvetlenül hasznosítható fejlesztésekben egyaránt kiemelkedő lehetőségeket jelent.

Igen fontos volt az egyes sikeres projektek képviselői mellett a brüsszeli magyar állandó képviselet munkatársának az uniós helyzetet bemutató és a lehetőségeket ismertető előadása.

A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamarát Kassai Ferenc elnök mellett az innovációban különösen érintett energetikai, gépészeti szakterületek szakemberei képviselték.