BPMK

Újévi fogadás a BME-n

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) vezetői ünnepélyes keretek között fogadták azokat a politikusokat, diplomatákat, hazai és külföldi partner vállalkozások vezetőit, akik az elmúlt időszakban segítették a felsőoktatási intézmény működését, fejlődését.

A rendezvényen részt vett Tarlós István főpolgármester, Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője és Hoffmann Tamás polgármester is.
A vendégeket magyarul és angolul köszöntötte Józsa János, a BME rektora, majd Kotán Attila, az intézmény kancellárja szólt a megjelentekhez. Az egyetem vezetői megajándékozták Tarlós Istvánt egy olyan limitált példányszámú könyvvel, amely a Lánchíd 20. század eleji rekonstrukciójának részletes dokumentációját foglalja össze. A főpolgármester megköszönte az ajándékot, majd bejelentette: Hoffmann Tamás újbudai polgármesterrel a főváros közgyűlése elé terjesztik azt az indítványt, amelynek értelmében a közeli metróállomást a jövőben Szent Gellért tér – Műegyetem néven jelölnék.
Józsa János rektor úgy nyilatkozott, az egyetem 2019-ben is arra törekszik, hogy megtartsa a működéséhez szükséges hallgatói létszámot, szeptembertől ötezer új elsőéves képzését szeretnék megkezdeni. A kitűzött célok között szerepel, hogy továbberősítsék a nemzetközi oktatás terén a BME szerepét, és fokozni kívánják a tudományos kutatások eredményességét is.
Hoffmann Tamás kiemelte: nagyon sokat jelent Újbudának, az itt élő polgároknak is a Műegyetem, mint ahogy a 20. század elején is hatalmas lökést adott a városrész fejlődésének, amikor ide költözött az intézmény. Az elmúlt években több olyan kísérleti projekt indult el közösen a BME-vel, amelyek mind a kerületnek, mind az egyetemnek előnyére válnak, ezért szeretnék kiszélesíteni és erősíteni az együttműködést, fogalmazott a polgármester.
Az ünnepélyes fogadáson kiállítottak két megbecsült relikviát: az egyetemi ifjúság 1911-ben készült zászlaját és a Műegyetem 110 esztendős központi épületének korabeli látványtervét.

A rendezvényen a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamarát Kassai Ferenc BPMK elnök képviselte.