BPMK

TéT konferencia

Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes nyitotta meg az immáron harmadik alkalommal megrendezésre kerülő TéT (Tudományos és Technológiai) Konferenciát július 2-án.

Beszédében kiemelte: mindig is a tudomány, az innováció és a leleményesség vitte előre az emberiséget. A cél hazánk versenyképességének fokozása, a startupok ösztönzése. Sokat tanulhatunk Izraeltől, a világ innovációs fellegvárától, például azt, hogy hogyan lehet a tudományos eredményeket a gazdasági életben kamatoztatni.

Danny Biran, az Izraeli Innovációs Hatóság alelnöke bevezetőjében elmondta, hogy sikerük egyik kulcspontja, hogy a high-tech területén dolgozik az izraeli munkaerő  8,3%-a, amely a GDP 12%-át, az export 34%-át adja. Azonban a mérnök hiányon túl, kihívást jelent még a high-tech területen dolgozó nők, ortodox zsidók és arabok számának növelése is.

Menczer Tamás, a KKM tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kiemelte a technológia és a tudomány gyors ütemű fejlődését. Kérdés, hogy mit kezdünk a lehetőséggel, illetve, hogy mi a magyar érdek? A magyar érdek az, hogy tehetségünket és erőforrásainkat kihasználva vegyünk részt a jövő alakításában, az innovációban, növeljük Magyarország versenyképességét, illetve a tudománydiplomácia szerepét. Központi szerepe van az Irinyi-tervnek, az 5G mobilhálózat kiépítésének, valamint az autonóm járműveknek és a zalaegerszegi tesztpályának is, amihez jó alapul szolgál a minőségi járműipari mérnök képzés – mondta.

A jövő kihívásairól, és az azokra adandó lehetséges válaszokról adott tájékoztatást előadásában dr. Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere. A mobilitási kihívásokon és a csökkenő erőforrásokon túl, szólt a digitalizáció terjedésével párhuzamosan megjelenő átrendeződő munkaerőpiacról is. Mindezeken túl ösztönözni kell a magyar vállalatokat a kutatás-fejlesztés és az innovációs képességük növelésére, saját termék létrehozására.

Pozitívum azonban, hogy az EU-ban hazánk exportjában a legnagyobb a high-tech részaránya, illetve hogy jelenleg hat science park fejlesztése is zajlik – mondta a miniszter.

Oliver Schatz, a Bosch ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a nagyvállalat az automata vezetéssel foglalkozó egyik legnagyobb központját Budapesten építi ki, majd az önvezető és elektromos járművekben rejlő kihívásokról és lehetséges megoldásairól adott tájékoztatást.

A konferencia délutáni programja tematikus panelek köré épült:

1.     Ipar-egyetem/kutatóintézet kapcsolatok, technológiatranszfer

2.     Magyar innovációs intézményrendszer, startupok és scaleupok külföldi kapcsolatépítésének segítése

3.     Kiemelt magyar KFI szakterületek külföldi promóciója

4.     Nemzeti kiválósági programok, nemzetközi partnerség építés

5.     TéT attasé sikertörténetek

Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke, a Magyar Mérnöki Kamara általános alelnöke hozzászólásában kiemelte, hogy célszerű lenne a szakképzési és innovációs járulékokat, a korábbi gyakorlat szerint azokat közvetlenül az egyetemekhez rendelni. Ennek a haszna az ipar és a felsőoktatási intézmények közvetlen kapcsolatának erősítése

A párhuzamosságok elkerülése, illetve a szakmaiság növelése érdekében megkezdődött a párbeszéd a mérnöki kamara és a kormány között, amely együttműködésre várakozással és bizakodással tekintünk.