BPMK

SPRÁNITZ FERENC: A betonok klorid- és savkorróziójáról

A beton- és vasbetonszerkezetek korrózióállóságával, ezen belül a kloridok, a savak és a szulfátok okozta korrózióval kapcsolatban sok tévhit kering a szakemberek körében.

Hazai és külföldi kutatások alapján is olyan összefüggések mutatkoznak a betonok szövetszerkezeti jellemzői, áteresztőképessége és tartóssága között, melyek megalapozni látszanak a legfrissebb nemzetközi szakmai kiadvány (fib Bulletin 76) súlyos kritikáját az EN 206 betonszabvánnyal kapcsolatban.
A Minnotech 2016 konferencián megismerhettünk továbbá néhány olyan ipari technológiai innovációt, melyek a beton iránti bizalom növelését szolgálják. A jelen cikk szándéka, hogy felhívja a tervezők és a beruházók figyelmét a növekvő agresszivitású környezeti hatások, a betonszerkezetek tartóssága és a betonstruktúra közötti szoros kapcsolatra, mely egyelőre még nem tükröződik a vonatkozó európai szabványokban. A cikk ezért vázlatosan feltárja a lényeges tartalmi eltéréseket néhány kapcsolódó európai cement-, beton- és betontermékszabvány [1, 2, 3], valamint egyes tagállami nemzeti szabványok [4, 5, 6, 7] és nemzetközi műszaki szabályozó dokumentumok [8, 9] között; továbbá hangsúlyozni kívánja a szakintézetek tervkiadást megelőző bevonásának fontosságát.
http://www.esztrich.org/letoltes/Spranitz_Ferenc_cikke.pdf
(Forrás: Magyar Építőipar 2016/1 szám)

Kapcsolódó cikkek: