BPMK

Hatvanöt tonnás acél ugrótorony épül

Harminchárom méter magas és 65 tonnás lesz az az ideiglenes acél ugrótorony, amely a jövő évi, budapesti vizes világbajnokságra épül a Batthyány térnél az alsó rakparton és a Dunán.

A Magyarországon a vb-n bemutatkozó óriás-toronyugrás férfi és női versenyének résztvevői 27, illetve 20 méteren kialakított platformról elrugaszkodva mutatják majd be ugrásaikat és egy 15 méter átmérőjű mobil medencébe érkeznek.
A szervezők szeptember 2-i tájékoztatása szerint az acéltorony és a medence 17x47 méter alapterületű vasbeton platformra kerül, amelynek kialakításához 615 köbméter betont és 125 tonna betonacélt használnak fel. A platform alépítményét a Dunában alakítják ki, a folyón lehorgonyzó hajóról építkezve. Mindez úgy fog megtörténni, hogy az autós és villamos forgalmat csupán a rendezvény alatt kell majd korlátozni.
Az óriás-toronyugrás 2013-ban, a barcelonai világbajnokságon került először a műsorba, a sikeres premiert követően pedig tavaly Kazanyban is a vb egyik színfoltja volt.

Bár a világbajnokság legfőbb helyszíne az újonnan épülő Dagály Uszodaközpont lesz, az érdeklődők a Várkert Bazár előtti Duna parton, a Parlamenttel szemközti Duna parton, a Komjádi Béla Sportuszodában és a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában is izgulhatnak majd a sportolókért. Az előzetes tervek szerint a festőien szép Városligeti Műjégpályán kerülnének megrendezésre a szinkronúszó versenyek, illetve a záróünnepély is, azonban Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke kezdeményezésére készített szakvéleményből kiderült, hogy a megrendezéshez szükséges ideiglenes úszómedencék és lelátók felépítése az előzetesen kijelölt területen nem lehetséges.