BPMK

Polónyi-kiállítás a debreceni Modem-ben

Vonalak és felületek címmel Polónyi István építőmérnöki munkásságát bemutató kiállítást nyitottak meg június 16-án Debrecenben, a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban.

Polónyi István professzor, a Kasseli Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem és a  Berlini Műegyetem díszdoktora, a Német Művészeti Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia tagja maga tartott tárlatvezetést a megnyitó közönségének. Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke köszöntőjében ritka alkalomnak nevezte, hogy mérnöki munkát bemutató kiállítást nyithatnak meg. Ez a kiállítás - és a hozzá kapcsolódó június 17-i konferencia - megteremtette a lehetőségét, hogy "a szakmánkban tudjunk gyönyörködni, alkotásokat méltatni és felhőtlenül beszélni a mérnöki munkáról" - mondta. "A mérnöknek nem az a feladata, hogy megmondja, miért nem megy, hanem az, hogy megmutassa, hogyan megy" - idézte Polónyi Istvánt Barsiné Pataky Etelka hozzátéve: a mérnöki kamarában is e mellett állnak ki. Polónyi István köszönetet mondott, hogy a dortmundi múzeum anyagából válogatott, munkáinak egy részét bemutató kiállítás öt németországi nagyváros után Debrecenben is látható.
Finta József Kossuth-díjas építész szakmai megnyitója után Polónyi István vezette végig a nagyszámú érdeklődőt a "szerkezetépítés mély rétegeit" interaktív modelleken szemléltető tárlaton. A Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara rendezte Polónyi-kiállításhoz Tartószerkezetek művészete címmel kísérő kiállítás csatlakozik, amely Polónyi követői, a hazai és a környező országok statikus konstruktőreinek leglátványosabb munkáit mutatja be a Modemben július 17-ig.

A Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara a debreceni Déri Múzeumban "Építéstudomány - Építőművészet" címmel rendezett nemzetközi konferenciát június 17-én, melyen remekebbnél remekebb vetített előadások foglalkoztak a vasbetonépítéssel és a szerkezettervezéssel: Polónyi professzor a vasalás erőfolyamatairól, illetve a mérnükképzésről, Klaus Bollinger a tartószerkezetek fejlődéséről, Matthias Kutterer a gyűrűs szerkezetekről, Ritter Ádám a Dagály Úszóaréna építéséről, Polgár László Gnadik Miklós, Lőke Endre és Polónyi István munkásságáról, Dezső Zsigmond a tervezett művészetről és a mérnöki alkotások művészetéről, míg Bordás Péter építész a szerkezetek és a design kapcsolatáról tartott előadást.

A konferenciát követően a Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara elnöke, a kiállítás és a konferencia főszervezője, dr. Liska András átadta Polónyi professzornak a területi kamara életmű elismerését, a Pekár Imre-díjat.