BPMK

Sikeres szakmai nap Debrecenben

Nagy érdeklődés övezte a debreceni hatósági iroda és a Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara által közösen szervezett hírközlési és informatikai szakmai továbbképzést február 5-én. Az elméleti és gyakorlati elemekből álló, a térfigyelő rendszerek telepítésével foglalkozó előadássorozatra, valamint az NMHH szakembereinek beszámolójára az adminisztratív terhek csökkentéséről az ország minden részéből érkeztek az érdeklődők.

A Hírközlési és Informatikai Tagozat törzsanyaga alapján összeállított, a „Térfigyelő rendszerek tervezése, kivitelezése, gyakorlati megoldásai, jogi háttere” című továbbképzésen közel százan vettek részt. A hatórás program során a résztvevők Waldman Tamástól, az ELTE fizikusától, Kandolka Gergely had- és biztonságtechnikai mérnök informatikustól és a térfigyelő rendszerekkel gyakorlatban foglalkozó villamosmérnöktől hallhattak előadásokat a vezetékes és vezeték nélküli kiépítésű térfigyelő rendszerek tervezési szempontjairól, rendszerelemeiről, a beüzemeléssel kapcsolatos tudnivalókról, az üzemeltetés kérdéseiről és a szükséges dokumentációkkal kapcsolatos tudnivalókról. Az elméleti modult követő gyakorlati bemutatón a résztvevők a valóságban is megismerkedhettek a rendszerépítő elemekkel, felhasználási lehetőségeikkel.
Délután a Digitális Nemzet Fejlesztési Program kapcsán a Magyar Mérnöki Kamarára, illetve azon belül Hírközlési és Informatikai Tagozatra háruló feladatokról és az eddig végzett előkészítő tevékenységről hallgathatták meg a résztvevők Kassai Ferenc, az MMK alelnökének, Rácz József, az MMK Hírközlési és Informatikai Tagozatának elnökének, valamint az elnökség tagjainak előadásait. Az MMK Hírközlési és Informatikai tagozatának ellenőrzés koordinátora, Szomolányi Tiborné a tervezésekkel kapcsolatos észrevételekről és a tervezett intézkedésekről tartott előadást, míg a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség programvezetője, Debreceni Győző a Szupergyors Internet Program a GINOP 3.4.1 pályázat I. ütemével kapcsolatos fejleményekről tájékoztatta a résztvevőket.
Az NMHH oldaláról Slyuch András, a debreceni iroda vezetője és Németh József irodavezető-helyettes adott tájékoztatást a hatósági munkát érintő, a közigazgatási bürokráciacsökkentés érdekében január 1-jén hatályba lépett változásokról. Ezek célja, hogy csökkentsék az állampolgárok és a vállalkozások adminisztratív terheit a közigazgatási hatóságok eljárásaira vonatkozó általános és különös szabályok módosításával, és hogy egyszerűsítsék, gyorsítsák ezeket az eljárásokat jogszabályi keretek megteremtésével.
Végezetül az állami tulajdonú közutak melletti optikai hírközlő hálózatok hasznosításának előkészítéséről, valamint a pályázati forrásból megvalósult GSM-R projekt I. üteme alatt szerzett tapasztalatokról, továbbá a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiírt GINOP 3.4.1-2015 Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázattal kapcsolatos tudnivalókról adtak tájékoztatást a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. és a Belügyminisztérium előadói. Brix Károly főmérnök a hálózati technológiákról beszélt a hálózatfejlesztés intézményi oldaláról megközelítve, Teller Gábor projektvezető pedig az NTG (Nemzeti Távközlési Gerinc) hálózat fejlesztési lehetőségeiről tartott előadást.
A szakmai nap egyben alkalmat adott a 10 éves Hajdú-Bihar Megyei Hírközlési szakcsoport köszöntésére is. Megbecsülésünk jeleként köszönő oklevelet és tárgyjutalmat adott át Rácz József elnök a szakcsoport vezetését mindvégig ellátó Petruska István szakcsoportvezetőnek.