BPMK

Magyar Épületgépészek Napja 2015

Idén is megrendezték az épületgépészek legnagyobb szakmai rendezvényét. Több szempontból is más volt a korábbiaknál. Először is ez jubileumi volt, most rendezték meg 20. alkalommal. További fontos változás volt a helyszín megválasztása, valamint ünnepi miniszteri dicsérő oklevelek átadására is sor került.

A pénteken tartott Épületgépészek Napja program helyszíne új volt. A szervezők most is tartották azt az alapelvet, hogy a rendezvénynek a Budapesti Műszaki Egyetemen adjon otthont, az „alma mater”, hiszen a gyakorló épületgépész mérnökök jelentős része diplomáját a BME-en vehette át. Szervezési okokból nem állt rendelkezésre a központi épület aulája és díszterme. Hiába igyekeztek a szervezők a foglalással, egy gyógyszercég beelőzött. Új helyszín után kellet nézni a Műegyetemen. Az épületeket bejárva esett a választás az „I” épületre. Ez egy modern új épület a Petőfi híd és a Rákóczi híd közötti szakaszon. A rendezvény utáni visszajelzések szerint jól döntöttünk. A földszinten több terem is rendelkezésre állt. A hatalmas aula térben lettek elhelyezve a kiállítói standok, idén 51 db, ami rekord, több már nem is fért volna el. Még sikerült helyet szorítani épületgépészeti elemekből készített „Az épületgépészet képzőművészei” alkotásoknak, melyeket az ország különböző épületgépész szakiskoláinak tanulói készítették.
Külön teremben lett megrendezve a VGF szaklap szervezésében az OTÉK konferencia, központi témája a homlokzati füstgáz-elvezetés volt. Szintén önálló termet kapott a „MÉGSZ Kemence” rendezvény. Itt az épületgépész szakképzésről, az épületenergetikai programok emberi erőforrás igényéről, épületgépész életpályáról volt szó.
A rendezvény részét képezte az MMK Szakmai továbbképzési programja. A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara szervezésében, az Épületgépészeti Tagozat szakmai támogatása mellett valósult meg az „Épületenergia gazdálkodás” akkreditált előadássorozat. A törzsprogramot dr. Kalmár Ferenc tanár úr és munkatársai tartották a Debreceni Egyetemről. A programot kibővítettük a témakörhöz kapcsolódó további szakmai előadásokkal. Csak kiemelve: energiahatékonyság és belső komfort (Szebellédi Tamás REHAU), légkezelők hatékonysága (Gáti Tamás Schako), energiatakarékos szivattyúzás (Erdei István Grundfos), lakóépületek energetikai helyzete Budapesten (Horváth Miklós BME ÉPGET), közintézmények energetikai helyzete (Virág Zoltán Duoplan), energiatanúsítványok ellenőrzése (dr. Kajtár László BME ÉPGET), hővisszanyerés szennyvízből hőszivattyúval (prof. Nyers József Óbudai Egyetem, Szabadkai Műszaki Főiskola), napkollektorok gazdaságossága (Varga Pál Naplopó), közel nulla energiaigényű épületek (dr. Magyar Zoltán BME ÉpÉpg), kondenzációs és hibrid rendszerek (Buczkó Tihamér Ariston).
A szakmailag tartalmas program rangját emelte, hogy a rendezvényt dr. Czigány Tibor, a BME Gépészmérnöki Kar dékánja, valamint Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Kamara elnöke nyitotta meg. A megnyitót követően Dauner Márton főosztályvezető adta át a Miniszterelnökség okleveleit az arra érdemeseknek. Kiemelkedő szakmai munkájukért oklevelet kaptak az alábbi épületgépész szakemberek: dr. Csoknyai Tamás épületenergetika területén végzett hazai és nemzetközi munkájáért, Keve Lajos kiemelkedő 52 éves épületgépész tervezői tevékenységéért, Nagy Péter épületenergetika területén végzett munkájáért.
E rövid összefoglalóban csak a második napról beszéltünk eddig. Pedig a rendezvény az „Épületgépészeti Oktatás Napja” egész napos programmal kezdődött a BME „R”, „D”, valamint „DCS” épületeiben csütörtökön. A rendezvény szervezője a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika tanszék, valamint a MMK Épületgépészeti Tagozat volt. A program részeit képezték: szakdolgozat és diplomadíj pályázat, tervezői pályázat, PhD szekció, szakmai előadások, valamint laboratóriumi bemutatók.
A kétnapos tartalmas szakmai program a korábbi évekhez hasonlóan bállal zárult a Hotel Intercontinental Budapest szállodában. A gazdag kulturális, szórakoztató programokkal teli rendezvényt dr. Stépán Gábor, az MTA Műszaki Osztály elnöke, tanszékvezető,  a Gépészmérnöki Kar volt dékánja nyitotta meg. Itt volt mód szórakozásra, a szervezők, kiállítók, előadók és látogatók lazíthattak a jól végzett munka után.
A rendezvény szervező bizottsága jó és eredményes munkát végzett Kugler Géza vezetésével. Jövőre újra Magyar Épületgépészek Napja, ismételten találkozzunk, már csak addig kell kibírni!

Dr. Kajtár László BPMK alelnök