BPMK

Összeköttetések

2020. június 18-án, 98 nap után véget ért Magyarországon a veszélyhelyzet. A koronavírus-járvány elleni védekezés sikeres volt.

A járvány ellehetetlenítette többek között az olyan események megrendezését is, mint a siófoki Közlekedésfejlesztés Magyarországon szakmai konferencia, melyre jövő májusban fog sor kerülni, ez azonban még inkább összekovácsolta a közlekedési szakmát. Ezúttal szeretném megköszönni minden közlekedési szakterületen tevékenykedő kollégámnak az aktív helytállást, és a veszélyhelyzetben tanúsított együttműködését.
A rendkívüli jogrend lehetővé tette az azonnali és hatékony cselekvést, melynek köszönhetően a kormány a járvány megjelenéséhez képest jóval korábban hozott fontos korlátozó intézkedéseket. A közlekedés területén is hatékony lépéseket tettünk a személyforgalom korlátozására, tranzitfolyosókat jelöltünk ki az átmenő forgalom számára, egyidőben előmozdítva a lakosság folyamatos ellátását biztosító áruforgalom minél zökkenőmentesebb lebonyolítását. Felfüggesztettük a hétvégi és ünnepnapi kamionstopot, március végétől május végéig a teherautó- és buszsofőrök számára előírt vezetési- és pihenőidők ideiglenes módosításával is megkönnyítettük a közúti áruszállítást. E lépések is hozzájárultak ahhoz, hogy a kiskereskedelem a legnehezebb időszakban is képes volt gondoskodni a magyar családok zavartalan ellátásáról.
A koronavírus-járvány és a veszélyhelyzeti intézkedések nem okoztak jelentős késedelmet a hazai közlekedésfejlesztésben. A munkálatok fokozott elővigyázatossági intézkedések mellett az elmúlt hónapokban is folyamatosan zajlottak.
Az egészségügyben dolgozók munkájának megkönnyítése érdekében ingyenessé tettük a közösségi közlekedés használatát a veszélyhelyzet idejére a védekezés első vonalában küzdők számára. A lehetőséggel nemcsak az orvosok és ápolók, hanem a kórházak, más intézmények adminisztratív vagy technikai feladatokat ellátó munkatársai is élhettek. A kormány a díjmentes utazási lehetőség biztosításával is jelezte: helytállásukért köszönet és hála illeti meg a sikeres magyarországi védekezésben kulcsszerepet betöltő szakembereket. A helyi és helyközi közlekedési szolgáltatók, 2020. december 15-ig elfogadják a közszolgáltatási utazási kedvezmény igénybevételére jogosító, lejárt hivatalos okmányokat.
2020. március 19-től mintegy két hónapon át szüneteltek a közlekedési vizsgák. Így az érintett szolgáltatók, személyek nem tudták megszerezni, megújíttatni, meghosszabbíttatni a közlekedési bizonyítványokat és engedélyeket. A vizsgák május második felében a korlátozások fokozatos enyhítéséhez igazodva előbb vidéken, majd Budapesten és Pest megyében is újra indultak. Az elmúlt időszakban országszerte összesen mintegy 30 ezren vettek részt valamilyen vizsgaeseményen. A közúti, vasúti és vízi közlekedésben a vizsgák szüneteltetése miatt önhibáján kívül senki nem kerülhet hátrányos helyzetbe, senkit nem terhelhet indokolatlan többletköltség és időráfordítás.
A járványügyi készültségben alkalmazott menetrendek lehetővé teszik a helyközi közlekedési szolgáltatások működőképességének, a közszolgáltatásokba vetett bizalomnak a megőrzését, egyúttal a mindenkori igényekhez rugalmasan igazodó kínálatot biztosítanak az utasok számára.
A rugalmas járványügyi menetrendek kialakítása során figyelembe vesszük az utazóközönség változó igényeit, az ország közlekedési alapját képező vasúthálózat előnyét és elsőbbségét, ehhez igazodva növekszik az autóbuszos közlekedés „ráhordó” feladata és szerepe.
A kormány a közlekedési hálózatok minőségét folyamatos bővítésekkel, korszerűsítésekkel közelíti a társadalmi elvárásokhoz, a gazdasági szereplők igényeihez. Az egyre kiterjedtebb és színvonalasabb összeköttetések nemcsak az eljutást könnyítik meg, hanem a hazai vállalkozások versenyképességét, a magyar családok életminőségét is javítják.
A kormányzat stratégiai-szakpolitikai céljai változatlanok: a társadalom közlekedési igényeinek kielégítése, a közösségi közlekedés versenyképességének növelése az egyéni gépjármű használattal szemben, elsősorban a környezetkímélő, biztonságos vasút térnyerésének támogatásával.

Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár