BPMK

Bővül a magyarországi Tudományos és Technológiai Parkok rendszere

Tovább fejlődik Magyarország kiemelt gazdaságfejlesztési programja, a Tudományos és Technológiai Parkok rendszere, 2020 májusában három új TTP-címpályázatot nyújtottak be az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak.

Zsámbék 2016-ban köteleződött el az innovációalapú gazdaságfejlesztés mellett, a helyi vállalkozások, az önkormányzat, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara és az Ipari, Tudományos, Innovációs és Technológiai Parkok Egyesület (IPE) együttműködésében. A partnerek a kreatív ipart jelölték ki a TTP elsődleges profiljának, a zsámbéki Európában az első, dedikáltan az iparágra fókuszáló komplex fejlesztési program. A fejlesztési modell alapját egy kreatív ipar centrumú inkubációs és k+f+i központ létrehozása adja, kiemelt projektek a digitális tartalomszolgáltatás, az e-sport, a blockchain technológia és a kognitív tudományok.
Várpalotán a városvezetés felkérése alapján az IPE által értéktervezett gazdaságfejlesztési program új mérföldkőhöz ért – a TTP cím elnyerése az önkormányzat, a betelepült vállalkozások és a projekthez csatlakozó Pannon Egyetem és Testnevelési Egyetem számára stratégiai jelentőségű.
Az iPalota Tudományos és Technológiai Park Várpalota gazdasági és történelmi hagyományaira épül, ahol a nemzet gazdaságfejlesztését is befolyásoló helyi fejlesztés a jövő technológiájára alapozva történik, mindez szinergiában a Zrínyi 2026 programmal. Az iPalota zászlóshajó-projektjei a számítógépes szimulációra, anyagtudományra és a kognitív tudományokra koncentrálnak, hangsúlyos kitekintéssel a szakképzésre.
A zsámbéki és az iPalota Tudományos és Technológiai Park is kiemelt nemzetközi figyelmet kapott az elmúlt hónapokban. Mindkét fejlesztés bemutatkozik majd a Tudományos Parkok Nemzetközi Szövetségének (IASP) soron következő európai divízióülésén Budapesten, amelyet a világszervezet a hazánkat képviselő IPE rendezésében tart meg. Az előterjesztések elfogadásával a TTP címmel rendelkezők száma 18-ra nő, a programhoz 17 városban 19 egyetem és 230 vállalat csatlakozott.