BPMK

„Döntéshozók és Iparosok eszmecseréje”, és a Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara Hírközlési Szakcsoport továbbképzése

A hírközlési szakma egyik évről évre várt eseménye a Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közös szervezésében megrendezésre kerülő Döntéshozók és Iparosok eszmecseréje, amelyre idén február 7-én került sor.

A címet, döntéshozók és iparosok eszmecseréje, a Hírközlési és Informatikai Tagozat örökös tiszteletbeli elnöke Csapó Attila adta még évekkel ezelőtt, de nem is fejezhetné ki jobban más az esemény tartalmát, a döntéshozók képviselői tartanak előadásokat az iparosoknak, és az Iparosok vetik fel gondolataikat a döntéshozóknak.
A továbbképzésen mintegy 140 fő vett részt, ami a hírközlési továbbképzéseknél az egyik legnagyobb létszámú összejövetel.
Az eszmecserét és a továbbképzést Petruska István szakcsoport vezető, főszervező és Németh József, a hatóságai iroda vezetője nyitotta meg.
Az előadások sorát dr. Rajnai Judit NMHH engedélyezi osztály vezetője kezdte meg aktualitások az építményengedélyezésben című bemutatójával, majd dr. Karl Károly folytatta az Eu Kódex építésügy vonatkozásairól szóló értekezésével. A vezetők után az építésfelügyeletről szóló előadás következett, majd a szekciót a hatóság térinformatikai programjának híreiről szóló előadás zárta.
Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke, a Magyar Mérnöki Kamara alelnöke tartott előadást az infókommunikáció kiemelt jelentőségéről, majd Rácz József Tagozati elnök ismertette az elmúlt évben elvégzett feladatokat és a tagozat által kitűzött célokat.
Buzás Zoltán, a Békés Megyei Mérnöki Kamara elnöke, tagozatunk elnökségi tagja a tervezői munka megbecsüléséről tartott elemző előadást, a tervező, mint az építési folyamat résztvevője címmel „a tervezési szerződés, tervezési díjak, fizetési morál, javaslat jogszabály módosításra” témakörökben.
A délután Bancsics Ferenc, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója tájékoztatta a jelenlévőket a nemzeti hálózatos stratégiáról a tervezett irányokról, majd Mórucz Norbert, -Ipar-, Tudományos-, Innovációs és Technológiai Parkok Egyesület elnöke az Infókommunikáció (ICT) a tudományos és technológiai parkokban című előadásában vetítette előre a fejlesztési lehetőségeket.
Ezek után dr. Huszty Gábor, az ENTEL Kft. vezetője tekintette át a hallgatósággal az 5G és FTTx , fix és mobilhálózatok konvergenciáját.
Az iparosok részt Kovács Róbert, a Magyar Telekom Nyrt. igazgatójának a hírközlési cég jövőképének felvillantása zárta. A szakmai napon az ágazatban tevékenykedő forgalmazók is tartottak előadásokat, így az Emtelle Telecom mutatta be újfajta csövezési kábelezési technológiáit, a Partner Cable Kft. a legújabb optikai szálat, az Exim Kábel Kft. a hírközlési építéseknél használt anyagokat, míg az Elsinco Kft. új GPON mérési eljárásokat és az ehhez szükséges műszereket mutatta be.
A nap végén a Debreceni Arany Bika szálló éttermében közös vacsora mellett vitattuk meg a nap eseményeit.
Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Petruska Istvánnak, Németh Józsefnek és Makszin Istvánnak a szakmai nap sikeres lebonyolításáért.
Az előadók hozzájárulásával, az előadások anyagát pdf formátumban a Hírközlési és Informatikai Tagozat honlapján https://hit.mmk.hu/hirek/hirek/debrecen20200207 url alatt hozzáférhetővé tettük.