BPMK

Településenergetika – Távhőellátás, távhűtés

A szakkönyvsorozat 3. köteteként jelent meg – az MMK feladatalapú pályázatok és a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. által támogatott – Büki Gergely, Metzing József, Orbán Tibor: Településenergetika – Távhőellátás, távhűtés c. szakkönyv.

„Az energetika előtérbe került a gazdaságban, a társadalomban, a hazai és a nemzetközi politikában, azaz a mindennapi életünkben. Közvetlen hatását a fogyasztó a földgáz- és villamosenergia-ellátásban, a fűtési/hűtési hő-ellátásban és az üzemanyag-ellátásban érzékeli. Az energiaellátás hátterében különböző primerenergiák (kimerülő fosszilis és nukleáris, illetve megújuló és hulladék energiák), nagy és összetett energiarendszerek és energiaszervezetek (villamos-, földgáz- és távhőrendszerek) állnak. Ám az energiaellátásban megkerülhetetlen országosan az állam, településenként az önkormányzatok szerepvállalása. Könyvünk a településenergetikával, ezen belül az önkormányzatok helyi hőellátási feladataival foglalkozik” – olvasható a bevezetésben.
Az MMK Energetikai Tagozat, a Büki Energetikai Tanácsadó Bt. és a Mérnöki Kamara Nonprofit Kft. gondozásában készült, színes rajzokkal, információban gazdag ábrákkal és táblázatokkal jól illusztrált több mint háromszázhatvan oldalas szakkönyv fejezetei a következők: - Település-energetika; - Települések hő-ellátása; - Települések primerenergia-ellátása; - Kapcsolt és hőszivattyús hőtermelés; - Távhőszolgáltatás; - Hűtés, távhűtés; - Fogalmak; - Irodalom. E szakkönyv – amely elsősorban az önkormányzatok energetikusai, ill. a hazai energetika gyakorlatában és fejlesztésében dolgozó tervező, kivitelező, üzemeltető, szakértő és auditálással foglalkozó mérnökök munkáját segítheti – beszerezhető a Mérnöki Kamara Nonprofit Kft. pénzügyi osztályán.
Ajánlotta: Sipos László