BPMK

Sikeresen befejeződtek a virtuális Műegyetemi Épületgépész Napok rendezvényei

Huszonhat éve hirdetjük, hogy találkozzunk november végén, amit meg is tettünk évről-évre. Változatlanul igaz, hogy a személyes kapcsolattartás jelentette és jelenti ma is a szakmai szereplők közötti bizalom kialakulásának és megerősítésének lehetőségét. Az idei év történései azonban sok új dologra kényszerítettek bennünket. Ki-ki másként élte meg a szinte csak elektronikus kapcsolattartást, oktatást a home office, smart office rendszerekben.

Március környékén dönteni kellett a kiszámíthatóság és tervezhetőség érdekében. Miként dönthetett egy szervező az 1000 fős rendezvénnyel kapcsolatban a sok bizonytalansági tényező mellett? Örömmel írjuk, hogy jól!
Az Országos Magyar Épületgépész Napok részeként sikeresen megrendezésre kerültek a Műegyetemi Épületgépész Napok. Sajnos személyes jelenlét nem volt lehetséges, de sikerült a virtuális térben minden, a korábbi években már megkedvelt és megszokott programelemet megvalósítani. Volt szakmai továbbképzés, diplomaterv pályázatok, workshop és épületgépész kiállítás is a BME K épületében.
A virtuális Műegyetemi Épületgépész Napok a biztonság és hatékonyság jegyében november 26-27. között valósult meg. A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, az esemény szervezője az újszerű lebonyolítás sikere és a magasszintű szakmaiság biztosítása érdekében együttműködött a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékének munkatársaival.
Akik a programokért, a szervezésért felelősek voltak: Kugler Géza, a szervezőbizottság vezetője, Keresztes Anita (BPMK), és dr. Herczeg Levente. Külön ki kell emelni Perkó Tibort, aki mindezt a virtuális térben megjelenítette.

Programjaink az épületgépész héten:

2020. november 23.
Megnyílt a virtuális kiállítás, amely az első napon több mint 600 látogatót fogadott. Több mint 2 300 látogatója volt a héten honlapunknak, az egyes standokat átlagosan 115 érdeklődő tekintette meg. A legmagasabb látogatottságú stand 640 érdeklődőt vonzott.

2020. november 26.
Szakdolgozat – diplomaterv pályázat, ahol 14 előadás hangzott el változatos témákban. A díjazottak:
Gépészmérnöki alapszak, épületgépész specializáció:
1. Gila Péter DE
2. Varga Dávid BME
3. Laklia Bence BME és Kiss Máté DE megosztott
Létesítménymérnök mesterszak, épületgépész specializáció:
1. Kostyák Attila DE
2. Csereklei Dániel SZIE
3. Polgár Eszter SZIE
Épületgépészeti és eljárástechnikai gépészmérnöki mesterszak, komfort épületgépészet specializáció:

1. Orcsi Attila BME
2. Dócza Attila BME
3. Katona Ádám BME
A kategóriagyőzteseket a TGA Consult egy-egy Bausoft Kft. Winwatt Gólya programmal jutalmazta.

Épületenergetikai szimulációs workshop az IBPSA Affiliate szervezésében
Az érdeklődésre való tekintettel, idén újra megszervezésre került a hazai épületenergetikai szimulációs oktatással és projektekkel foglakozó workshop. A Nemzetközi Épületenergetikai Szimulációs Egyesület (IBPSA) és dr. Deme Bélafi Zsófia egyetemi adjunktus közreműködésével ez alkalommal egy online kerekasztal beszélgetés formájában.


Energetikai és épületgépész szakmai továbbképzés
Használati melegvíztermelő rendszerek kialakítása és üzemeltetése – előadó: dr. Szánthó Zoltán
A képzéshez kapcsolódtak további érdekes előadások:

dr. Goda Róbert: Reflektorfényben a COVID – a légtechnikai higiénia aktuális kérdései, valamint a témához kapcsolódva Vörös Szilárd, IMI International Kft., Parsch Ádám, Schako Kft., Engler-Ziegler György Aereco Légtechnika Kft. és Nyárádi-Berzsenyi Győző, Rosenberg Hungária Kft. szakmai előadásai.
A képzésen 371 szakember vett részt.

2020. november 27.
Épületgépészeti szakmai továbbképzés
Kassai Ferenc BPMK elnök, MMK alelnök köszöntőjében elmondta, hogy bár a pandémia okozta virtuális értekezés kényszerhelyzetet jelent, mégis közösséget teremt a számunkra, hogy bemutassuk egymásnak, hogy egy esztendő alatt milyen új gondolatok, új megoldások születtek az építészetgépészetben. Az új évezred kezdetének legfontosabb társadalmi és gazdasági kérdésévé az energia léte és nem léte vált. Az energiáé, amely biztosítja az emberek komfortját, helyváltoztatását, az ipari termékek előállításának lehetőségét és megfelelő helyre való eljuttatását, valamint számos fontos területen való felhasználást. Mindez ugyanakkor szennyezi és veszélyezteti környezetünket. Ezért a környezetszennyezés elkerülésére is, egyre fontosabbá vált a megújuló energia felhasználása mellett az atomenergia megfelelő mértékű biztosítása.
Kiemelte, racionalizálni kell az energiafogyasztást, meg kell felelnünk a fenntartható fejlődés modern igényének, tennünk kell a környezetünk védelmében, mégpedig oly módon, hogy közben nem mondunk le a gazdasági fejlődés, a társadalmi egyenlőség és igazságosság szempontjáról sem.
Az energiagazdálkodás, az energiatakarékosság fogalma kényszerítő erővel jelenik meg a gazdaságban. Az épületgépészeti szakirányok legfontosabb teendői közé tartoznak ezek. Egyértelmű tehát, hogy az épületgépészet korunk egyik legmeghatározóbb mérnöki szakterülete.

A külföldi, az egyetemi és ipari szakemberek előadásait 289 hallgató követte figyelemmel. Az eseményekhez kapcsolódó információkat folyamatosan tettük közzé honlapunkon és a közösségi, facebook csatornánkon, ahol hétközben Gyurkovics Zoltán, az MMK Épületgépészeti Tagozat elnöke rövid helyzetértékelést is adott az országos épületgépész hét eseményeiről.
Az eredményes szakmai hét lezárult, amely nem valósulhatott volna meg szakmai támogatóink és kiállítóink nélkül.

Fő támogató: ENSI Kft. Kiemelt támogató: Aereco Légtechnika Kft, Belimo Kft., Daikin Kft., IMI International Kft., Rehau Kft., Rosenberg Hungária Kft., Schako Kft.
Köszönjük nekik!

Az idei év különlegessége, és amit magunkkal viszünk
Mindenki a maga módján élte meg a csak virtuális térben bonyolított eseményeket, az online világot. Az előnyöket megszerettük, a nehézségekhez hozzászoktunk. Bízunk benne, hogy 2021-ben újra sokszor fogunk személyesen találkozni munkában, szabadidőben, de bizonyára lesznek dolgok, amit magunkkal viszünk. A begyakorolt online lehetőségek gyorsítják a munkánkat, kényelmesebbé teszik életünket.
Találkozzunk 2021-ben, de már személyesen is!

A virtuális Műegyetemi Épületgépész Napok Szervezőbizottsága