BPMK

A GE Hungary nyerte a turbinatendert

A GE Hungary Kft., az amerikai General Electric magyar leányvállalata nyerte meg a paksi nukleáris erőmű új blokkjai turbináinak gyártására és szállítására kiírt, csaknem 793 millió eurós nyílt tendert - közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség a Roszatom beszerzési honlapjára hivatkozva.

A pályázatra a szentpétervári Szilovije Masini és a GE Hungary Kft. jelentkezett. Utóbbi az ugyancsak a General Electrichez tartozó Alstom Power Systems céggel alkotott konzorcium vezetőjeként pályázott.
A turbinatermek fő és kiegészítő berendezéseinek gyártását és szállítását a paksi erőmű új, ötös és hatos blokkjának fő kivitelezője, a Roszatomhoz tartozó ASZE orosz cégcsoport rendelte meg.
Korábbi bejelentések szerint az építkezés Pakson januárban indul meg. A kétoldalú kormányközi megállapodás alapján a 12 milliárd eurós beruházás mintegy 40 százalékát magyar vállalkozók valósítják meg.
A RIA Novosztyi szerint a General Electric bővíti részesedését a Roszatom projektjeiben. Cégei 2016-ban nyerték meg a finnországi Hanhikivi-1 erőmű, 2017-ben pedig a törökországi akkuyui nukleáris létesítmény turbinatenderét.

 (MTI)