BPMK

Jelölési felhívás

Ebben az évben lejár a BPMK Gépészeti Szakcsoport vezetőségének a mandátuma, így meg kell választanunk a következő négy évre az elnököt és hat vezetőségi tagot.

Felkérjünk minden tagunkat, hogy tegyen javaslatot az elnökre, és a vezetőségi tagokra! Kedves kollegák, ne feledjék: minden szervezet, a miénk is olyan, amilyenné a tagok alakítják! Várjuk tehát javaslataikat! Mindenki jelölhető, aki a BPMK Gépészeti Szakcsoportjának tagja és elvállalja azt a tisztséget, amire javasolták. A jelölőbizottság elnöke dr. Dévényi László. A javaslatokat az elfogadó nyilatkozatokkal, valamint a jelöltek 20 -25 soros rövid szakmai önéletrajzával együtt, kérjük október 15-ig, a BPMK-ba beküldeni, Hillierné Dankó Marianna részére akár postai, akár e-mail útján, illetve személyesen (1094 Budapest Angyal u. 1-3, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., tel.: 06 1-455-8861), a szakmai önéletrajzokat meg kívánjuk jelentetni a kamarai honlapon.

Dr. Bánó Imre, a BPMK Gépészeti Szakcsoport elnöke

 

Beszámoló a szakcsoport munkájáról

A BPMK Gépészeti szakcsoport létszáma közelíti az ezer főt, így az MMK Gépészeti Tagozat taglétszámának mintegy a felét adja. Ez a létszám jelent gondokat is, és jelentős felelősséget hordoz magában. Munkánkra jelentős igény van, mind a BPMK, mind a tagozat részéről is. Tekintve, hogy a szakcsoport, elnökségi tagjai közül négyen is tagjai az MMK Gépészeti Tagozat elnökségének ezért üléseinket összehangoljuk. Ez azért célszerű, mert így az operatív munka, folyamatosabb. Egyébként a szakcsoport elnökségének két tagja is tagja a BPMK elnökségének.

A szakcsoport munkáját, az MMK Gépészeti Tagozattal és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamarával, illetve a Gépipari Tudományos Egyesülettel egyeztetve végzi, több rendezvényt közösen szerveztünk.

A tagokkal való rendszeres kapcsolattartást gyakorlatilag csak az internet használatával tudjuk megvalósítani. Fontos, hogy a szakcsoport Szervezeti és Működési Szabályzatának kidolgozásával meg teremtettük ennek szabályzási környezetét. Az eddigi tapasztalatok során kiderült, hogy egyrészt tagjaink egy része a belépéskor nem adott meg E-mail címet, másrészt pedig az akkor már megadott címek ma már nem élnek. Ezért folyamatosan kérjük tagjainkat, hogy frissítsék adataikat. Ennek ellenére ez a kétoldali kapcsolattartási mód az eddigieknél hatékonyabbnak bizonyult, de folyamatosan javítanunk kell rajta. A másik igen fontos kapcsolattartási lehetőség az, hogy egyrészt az MMK honlapján keresztül elérhető a Gépészeti Tagozat honlapja, amelyen a Szakcsoport munkájáról is tájékoztatást adunk, másrészt pedig a BPMK honlapján is megjelenünk.

Évente nyolc – tíz alkalommal tartunk közös szakmai előadást a GTE-vel.

2013 második felétől kezdve, amikor elkezdődtek a kötelező továbbképzések, rendszeresen tartunk ilyen tanfolyamokat. Igyekszünk olyan témákat választani, amelyek a szakmai gyakorlatban nóvumokat jelentenek, illetve olyan területekről szólnak, amelyek kevésbé ismertek a gépész társadalom előtt, és ugyanakkor a jövőben szükségessé váló ismereteket tartalmaznak.  2014 végéig összesen tizenhárom ilyen előadást rendeztünk, 2015-ben pedig eddig egy teljes szakmai napot. Ezeket lehetőleg ingyen, vagy alacsony költséggel igyekeztünk megvalósítani. A színvonalra jellemző, hogy olyanok is részt vettek ezeken az előadásokon, akiknek ez nem volt kötelező, illetve más szakcsoportokba tartoztak.

A magyar kormány felkérésére a Magyar Mérnöki Kamara 2011-ben Brüsszelben főleg az európai parlamenti képviselők számára egy nagysikerű kiállítást szervezett "Kreatív Magyarország Mérnöki Tudás" címmel 2011-ben, amely megrendezésében a szakcsoport tevékenyen közreműködött. Majd a magyarországi kiállítás anyagának összegyűjtésében és rendszerezésében, valamint a további magyarországi kiállítások, illetve a Magyar Tudományos Akadémián megrendezésre került konferencia anyagának kidolgozásában is. Ez a kiállítás az évek során több magyarországi városban, valamint a Budapesti Műszaki Egyetemen, illetve a gödöllői Szent István Egyetemen is szerepelt.

Esztergomban november végén, december elején, id. Rubik Ernő születésének évfordulója táján, közösen az MMK Gépészeti Tagozattal, a Gépipari Tudományos Egyesülettel, a Műegyetemi Sportrepülő Egyesülettel és az Amatőr Repülőgép Építők Egyesületével évente megrendezzük a ma már hagyományossá vált Rubik emléknapot. Az emléknapok keretében a kiállítás ünnepélyes megnyitója és koszorúzások mellett, mindig szerveztünk tudományos konferenciákat is. Az esztergomi ipari parkban a Rubik Ernő utca sarkán az esztergomi vállalatok támogatásával, elkészítettünk és felavattunk egy reprezentatív utcanév táblát, Rubik Ernő fényképével és rövid életrajzával. 2014-ben pedig közreműködtünk az esztergomi repülőtérnek, id. Rubik Ernőről történő elnevezésével kapcsolatos eseményekben is. Ki kell itt emelnünk a GRANTE gyár (volt repülőgépgyár) áldozatkész munkáját.

Dr. Bánó Imre, a BPMK Gépészeti szakosztályának elnöke