BPMK

Kihelyezett elnökségi ülés

Október 4-én tartotta szokásos évi kihelyezett elnökségi ülését a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara.

A budapesti küldöttség először Székesfehérvárra, majd a Fejér Megyei Mérnöki Kamara képviselőivel kiegészülve a Károlyi kastélyba látogatott, ahol abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy gróf Károlyi György és felesége, Angelica Edzard fogadták és köszöntötték kamaránkat. A szakmai nap témájához igazodva a gróf elmondta, hogy az energiatakarékosság kérdése ugyanúgy fontos számára magánemberként, mint a Károlyi-kastély vagyonkezelőjeként is.

Felemelő érzés egy ilyen nívós helyen tanácskozni – fogalmazott Kassai Ferenc BPMK elnök, majd röviden bemutatta kamaránkat és köszöntötte Temesvári Krisztián polgármestert és dr. Szepes András FMMK elnököt. Temesvári Krisztián elmondta, a szakmai programot megelőzően lehetősége volt beszélgetni mérnökeinkkel, melyek során meglepően sok közös téma adódott. Szóba esett a köz- és lakóépületek energetikai felújításának fontossága, a városfejlesztés, útépítés és vízelvezetés kérdése is.  
A Fejér Megyei Mérnöki Kamara munkájáról és felépítéséről számolt be dr. Szepes András megyei elnök. Elmondta, hogy a megyei kamarák között közepes méretűnek számító FMMK évente 12-14 képzést bonyolít le, jellemzően az őszi időszakban. A koronavírus járvány következtében a továbbképzések az elmúlt évben online zajlottak le, azonban ez év szeptemberétől, az igényeknek eleget téve ismét lehetőség nyílik a kontakt órás képzéseken való részvételre.

A szakmai előadások keretén belül először dr. Kajtár László alelnök adott tájékoztatást a mérnöki kamara szerepéről az épületenergetikai tanúsítványok ellenőrzésében, majd dr. Csoknyai Tamás tanszékvezető, egyetemi docens „Nemzetközi és hazai épületenergetikai rendszerek összehasonlítása” és Nagy Péter elnökségi tag, „Az energia és CO2 megtakarítás jelentősége az energetikai szabályozásban” c. előadása következett, végül Polányi Péter FMMK alelnök „e-korszaki idege(n/s)kedés” c. prezentációja következett.
A kihelyezett ülés zárásaként a küldöttségünk megtekintette a Nádasdy Kastélyt. Látogatásunk során megismerhettük a kastély legendáját, a család és a kastély történetét, és persze mérnöki megoldásait is.