BPMK

Az evopro csoport kapta a 2015-ös Innovációs Nagydíjat

Az evopro csoport az eRDM dinamikus vasúti terhelési rendszer kifejlesztéséért részesült a nagydíjban. Az Országgyűlés elnöke március 31-én, a Parlamentben rendezett ünnepségen kiemelte: az ország gazdasági erejéből telhetően még többet kell fordítani tudományos kutatásokra és célirányos fejlesztésekre, magas szintű műszaki, tudományos felsőoktatásra.

Magyarországnak arra van esélye és lehetősége, hogy abból fektessen be többet, ami több, mint a pénz, és a magyaroknak, több is van belőle, mint pénzből: szellemi alkotóerőből - fogalmazott Kövér László. Rámutatott: a pénz elengedhetetlen, de nem elégséges feltétele az eredményeknek, a teremtő emberi alkotóerő nélkül a pénz terméketlen és holt tőke csupán. Kitért arra is, a jelenlévők kreativitása mellett még szükség van valamire, ami nagyrészt az államon múlik, és ami szintén nem pénz, hanem józan ész, figyelem és szervezés kérdése. Hozzátette: a globális piac körülményei között - a nemzetközi gyakorlattal összhangban - minden körülmények között erősíteni kellene azt a hazai keresletet, amely élteti a versenyképes magyar innovációs készségeket és képességeket. Évente közpénzekből ma is százmilliárdokat fordítunk olyan import termékekre, amelyeket legalább hasonló vagy még jobb minőségben elő tudnánk állítani Magyarországon is, a magyar innovációnak és a magyar munkaerőnek köszönhetően. Ha a józan ész, figyelem és szervezés jegyében ezen összegeknek csak a felét tudnák célirányosan a hazai innovációra fordítani, akkor a jelenlévők munkájának pénzügyi keretei ugrásszerűen növekednének. Hangsúlyozta: mindez egy olyan gazdaságpolitikai cél, amelynek elérésére a magyar állam rendelkezik legitim eszközrendszerrel, az állami cselekvési lehetőségek mellé ezért társul állami felelősség is, mely felelősséget leginkább a magyar gazdasági élet szereplői és a magyar kutatás-fejlesztés képviselői kérhetnek számon az államon - rögzítette az Országgyűlés elnöke, aki szerint amelyik társadalom a megújulás, az innovációs verseny terén lemarad, az azt kockáztatja, hogy szellemi és anyagi erőforrásait mások fogják kihasználni vagy éppen elhasználni, és abban soha nincs, nem lesz köszönet.
Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke azt mondta: a díjazottak olyan alkotásokat hoztak létre, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Magyarország versenyképesebb legyen és a modern világban megállja a helyét. Hozzátette: ezek az alkotások újszerűek, hasznosak és piaci értékük van. Kitért arra is, hogy 22 pályázat érkezett, amit az elnök kicsit kevesellt. Hozzátette: kutatás-fejlesztési és innovációs befektetői szemléletet kell megvalósítani, úgy, hogy azt támogatják, amitől eredmény várható.
Az evopro csoport - az evopro Innovation Kft. és az evopro systems engineering Kft. - az eRDM dinamikus vasúti terhelési rendszer kifejlesztéséért részesült a nagydíjban. Mészáros Csaba, a csoport tulajdonos elnöke kiemelte: öt éven át csiszolták a rendszert, ami mára exportképes termékké vált.

(MTI)