BPMK

Megjelent az energiagazdálkodási irányítási rendszerekre vonatkozó MSZ EN ISO 50001:2019 magyar nyelvű kiadása

Az MSZT 2018 szeptemberében már jelezte, hogy szeretné az ISO 50001 új kiadását magyar nyelven is megjelentetni.

A sikeres előkészítés és az angol nyelvű változat 2019. januári kiadását követően, 2019. április 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 50001:2019 Energiagazdálkodási irányítási rendszerek. Követelmények alkalmazási útmutatóval (ISO 50001:2018) nemzeti szabvány hivatalos magyar nyelvű változata.
Az előző kiadáshoz képest az új ISO 50001 sokat „változott”, hiszen be kellett építeni az ISO irányítási rendszerszabványaira jellemző követelményeket, ideértve a szerkezetet, az azonos alapszövegezést, a közös szakkifejezéseket és meghatározásokat. Ugyanakkor új szakkifejezésekkel és fogalmakkal is bővült a szabvány, például az energiagazdálkodási teljesítményjavulással. Pontosították egyes követelmények megfogalmazását az energiafajták kizárhatóságára, az energiagazdálkodási átvizsgálásra, az energiagazdálkodási teljesítménymutatókra és az energiagazdálkodási alapállapotra stb. vonatkozóan. Bevezették az energiagazdálkodási teljesítménymutató és az energiagazdálkodási alapállapot normalizálására vonatkozó fogalmat.
A nemzetközi szabvány változásain túl a hazai szabványalkalmazóknak el kell sajátítaniuk azt az új magyar terminológiát is, amelyet a BPMK kezdeményezésére alapított MSZT/MB 938 Energiagazdálkodás műszaki bizottság fogadott el a korábban használt szakkifejezések helyett.  
Az új szabvány megrendelhető a http://mszt.hu/web/guest/1323 honlapon.
Az MSZ EN ISO 50001:2019-re való áttérés, valamint a változások egységes értelmezésének és alkalmazásának elősegítése céljából az MSZT 2019. május 16-án Energiairányítási felkészítő és szinten tartó képzést rendez, amelyre elsősorban a már energiagazdálkodási irányítási rendszert alkalmazók és ilyen képzettséggel rendelkezők jelentkezését várjuk.