BPMK

Döntöttek a 3-as metró felújításával kapcsolatos feladatok végrehajtásáról

Döntött a Fővárosi Közgyűlés augusztus 25-i rendkívüli ülésén a 3-as metró felújításával kapcsolatos feladatok végrehajtásáról, köztük a szükséges hitelfelvétel előkészítéséről, valamint arról, hogy felkérik a BKV Zrt.-t a szerelvények felújítására vonatkozó tender kiírására.

A testület a javaslat elfogadásával deklarálta a beruházás „végrehajtásának prioritását", valamint döntöttek arról is, hogy a kormány határozatával összhangban felkérik a BKV Zrt.-t a 3-as metróvonal járműparkjának  felújítására vonatkozó tender kiírására. Ebben az előterjesztés szerint folyamatosan együtt kell majd működnie a fővárosi önkormányzattal és a BKK Zrt.-vel.  
A közgyűlés augusztus 25-i döntésével felhatalmazta a főpolgármestert a hitelfelvételhez szükséges minden előkészítés és tárgyalás lefolytatására, továbbá arra, hogy a 3-as metró járműparkjának felújítását szolgáló finanszírozási konstrukciót és a szükséges garanciális feltételrendszert a nemzeti fejlesztési miniszterrel egyeztesse és a szükséges döntési javaslatok terjessze a testület elé.

A Fővárosi Közgyűlés a főpolgármestert felhatalmazta arra is, hogy a 3-as metró infrastruktúrájának felújítása kapcsán a finanszírozási lehetőségekről a kormánnyal folytassa a tárgyalásokat, arra is tekintettel, hogy a kormány mérlegeli európai uniós vissza nem térintendő támogatás biztosítását a beruházáshoz.Az előterjesztés szerint a szükséges felújítással a 3-as metró járműparkjának élettartama minimum húsz évvel hosszabbítható meg. „A járműpark felújítása a vonal üzemi fenntartása mellett várhatóan több évet fog igénybe venni" – áll a javaslatban. Mint az előterjesztésben írták, a finanszírozási konstrukció kidolgozása és a kormányzattal, valamint a lehetséges finanszírozókkal való egyeztetése a járműfelújítás megkezdésének feltétele. A felújítási tender mielőbbi indítása érdekében a tárgyalásokat még idén ősszel le kell folytatni. A konkrét hitelfelvételről a potenciális finanszírozókkal – különösen az Európai Beruházási Bankkal (EIB), az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) és a kereskedelmi bankokkal – történő egyeztetések és a kormányzati tárgyalások lezárása után lehet konkrét döntést hozni – olvasható az előterjesztésben.
Tarlós István főpolgármester az ülésen elmondta, igyekeznek megoldani azt, amit évtizedeken keresztül senki nem oldott meg. A szerelvények felújításához szükséges hitelfelvétel kapcsán emlékeztetett, hogy a kormány megszűntette az önkormányzat 180 milliárd forintnyi hitelállományát. Most ennek mintegy egyharmadáról van szó - jegyezte meg.  Közölte, új szerelvényeket csak európai uniós támogatással tudnának vásárolni, és a kormány a szerelvények felújítását támogatta. (MTI)