BPMK

Gépészeti találkozó Nagyszebenben

Az erdélyi szászság fővárosában, Nagyszebenben rendezte meg az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) a XXII. Nemzetközi Gépészeti Találkozót (OGÉT).

A résztvevők a kárpát-medencei magyar gépészmérnökök köréből kerülnek ki, a konferencia nyelve magyar. Az EMT Gépészeti Szakosztálya, és annak alelnöke, Csibi Vencel akadémikus volt a konferencia szervezője. Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság, az a tudományos civil szervezet, amely 1990 óta meghatározó szerepet tölt be az erdélyi és Kárpát-medencei műszaki és természettudományokkal foglalkozó értelmiség életében. Azok a nemes célok, amelyekért ezt a szervezetet létrehozták, maradéktalanul megvalósulnak a szervezet tevékenységében, sőt, az EMT-t Erdély egyik legdinamikusabban fejlődő civil szervezeteként tartják számon. A alapítással egy időben a gépész szakemberek kezdeményezésére 1990-ben szervezték meg először az OGÉT nevet viselő Országos Gépész Találkozót a székelyudvarhelyi matrica-gyár támogatásával.

A rendezvénysorozat célkitűzése, hogy lehetőséget teremtsen az erdélyi, magyarországi, illetve más államokbeli magyar szakembereknek a tudományos eredményeik bemutatására, az ismerkedésre, kapcsolatteremtésre.                           

A találkozón 150 résztvevő, 120 gépészeti témájú előadást tartott 15 szekcióban. A szekció-előadások a CAD, mechatronika és finommechanika, fogaskerékhajtások, minőségbiztosítás és környezetvédelem, anyagtudomány és technológia, járművek, általános gépészet témakörökben zajlottak. A résztvevők a gépészet jeles képviselői voltak mind a magyarországi műszaki egyetemekről, mind az erdélyi magyar nyelvű egyetemekről és az iparból. Az egyik plenáris előadást egy szatmári 15 fős mérnökiroda vezetője tartotta, akik erdélyi és németországi megbízásokat teljesítenek magas színvonalon. A szekció előadások egy része pedig befejezett hazai és EU-s pályázatok eredményeiről számolt be. Valamennyi előadás magas színvonalú volt.

Örvendetes, hogy a résztvevők között sok, jól képzett, felkészült fiatal is volt.

A konferenciát Csibi Vencel akadémikus nyitotta meg. A megnyitón részt vett és felszólalt a Nagyszebeni Egyetem rektor-helyettese, a város alpolgármestere és a megyei szociális és családügyi felügyelet vezetője, Szombatfalvi-Török Ferenc. Ezt követően köszöntötte a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöksége és annak elnöke, Kassai Ferenc nevében a konferenciát és a résztvevőket M. Csizmadia Béla elnökségi tag. Többek között elmondta, hogy mennyire fontos a magyar szaknyelv magas szintű művelése, a nemzeten belüli egységesítése, sőt fejlesztése. Ez nemcsak segíti az erdélyi magyar műszaki felsőoktatást, hanem jótékonyan hat a magyarországi szaknyelv fejlődésére is. Nagy értéke a találkozónak a barátságos, szeretetteljes légkörben megvalósuló szakmai és emberi kapcsolatteremtés.

ffc2ab30ba.jpg6960f83848.jpg