BPMK

A Digitális Jólét Program kiadványai és az 5G Hírfigyelő

Tisztelt Kollégák! Figyelmükbe ajánljuk a Digitális Jólét Program kiadványait, melyek elérhetők az alábbi linken:
https://digitalisjoletprogram.hu/hu/kiadvanyaink

Érdemes megismerni továbbá a rendszeresen megjelenő 5G HÍRFIGYELŐ-ben megjelenő információkat, pályázati lehetőségeket. A legutóbbi számból:
„[EU] Európa új pályázati felhívásokat tesz közzé a digitális internetkapcsolattal kapcsolatos infrastruktúrák támogatására
A Bizottság elindította az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz program digitális része keretében az első pályázati felhívásokat. A 258 millió eurós tervezett költségvetéssel a felhívások célja a digitális internetkapcsolati infrastruktúrák, különösen a gigabites és 5G hálózatok unió szerte történő javítása, valamint az európai digitális átalakuláshoz való hozzájárulás.
https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/launch-new-calls-worth-eu258-million-support-digital-connectivity-infrastructures

Hazai jelentőség: A Connecting Europe Facility program folytatásában az 5G fejlesztésekre kijelölt keretek csökkenthetik a szolgáltatókra és az egyes tagállamokra nehezedő pénzügyi nyomást. Ezért a rendelkezésre álló finanszírozási lehetőségek nyomon követése és hazai projektek indítása indokolt lehet a hazai kormányzati szereplők, szakpolitikai döntéshozók, valamint az 5G hálózatokat kiépítő cégek számára.

[EU] Európa elindítja az első nagyszabású 6G kutatási és innovációs programot
Az újonnan létrehozott, a 6G felé irányuló intelligens hálózatokról és szolgáltatásokról szóló közös vállalkozás (SNS ju) elfogadta a 2021–2022-es első munkaprogramját, mintegy 240 millió euró összegű elkülönített állami finanszírozással. A program az 5G fejlődésétől kezdve az 5G-fejlődéstől kezdve a nagyszabású kísérleteket és a vertikális iparágakkal rendelkező pilótákat,6G rendszerek kutatása.
https://digitalstrategy.ec.europa.eu/en/news/europe-launches-first-large-scale-6g-research-and-innovation-programme

Hazai jelentőség: Európa élen kíván járni a 6G hálózatok fejlesztésében, melyben fontos szerep hárul a kutatási és fejlesztési projektekre, együttműködésekre. Az SNS 6G együttműködés iránymutatásként szolgálhat a hazai egyetemi és K+F szféra, a kutatásokban részt vevő szolgáltatók, illetve közvetve az ilyen tevékenységek ösztönzését célzó kormányzati szereplők, az ITM és a DJP (5GK) számára, illetve akár hazai kutatók is bekapcsolódhatnak a jövőbeli fejlesztésekbe.”


Kassai Ferenc BPMK-elnök, az 5G Koalíció tagja