BPMK

A MÉRNÖKI KÜLDETÉSRŐL

A tömeges oltásokkal új szakaszba lépett a koronavírus elleni védekezés, már látszik az alagút végén a fény, az elmúlt nehéz esztendő után jobb idők köszönthetnek ránk.

A magyar mérnöktársadalom megállta a helyét a korábban soha nem tapasztalt vészhelyzetben, találmányok sokaságával segítettük az egészségügyet, de a hagyományos mérnöki tervezői és kivitelezési folyamatokban is megtanultunk a vírussal együtt „dolgozni”; az előírásoknak megfelelően, az emberi élet védelme érdekében fedezékbe húzódva, de a modern világ csodáit fölhasználva, az interneten keresztül közösen láttuk el a feladatainkat. A mérnöki munka csapatmunka, ereje az alkotói közösségek aktív együttműködésén alapul; azt se feledjünk, hogy szakmánk nagy egyéniségeit, eredeti szellemeit is jól képzett, magasan kvalifikált szakemberek veszik körül – napjainkban egyre inkább ez, az együttgondolkodás, a munkánk sajátossága, az eredmények ennek a kooperációnak az ötvözetei. Az összetett, komoly szakmai kihívásoknak csak innovatív gondolkodásra kész mérnökök képesek megfelelni. Amikor elékezett az év első munkahete, ezek a gondolatok jártak a fejemben.

Mit hozhat számunkra a 2021-es esztendő?

A legfontosabb, hogy a biztonságos munkavégzés feltételei meglegyenek. Ez vonatkozik az egészségügyi helyzetre – ezzel kapcsolatban a pozitívak a várakozásaink, lassan rendelkezésre áll majd olyan mennyiségű vakcina, amely növeli a társadalom biztonságérzetét. Lassan visszazökken az élet a megszokott kerékvágásba, és azt szeretném, ha a társadalmi szolidaritás erősödne.  A másik, hogy kiszámítható módon tervezhesse a munkáját a mérnökség. Ehhez több tényezőre van szükségünk. Néhányat fölsorolnék – ezek alapvetőek a mi munkánk minőségének a szempontjából. Fontos, hogy célba érjenek a kormányzat gazdaságélénkítő elképzelései, a pénz oda kerüljön, ahol a legtöbb hasznot hajtsa a patrióta nemzetgazdaság számára. Legyen munka, legyen munkahely, lendüljenek föl a beruházások, találjon magára az építőipar, amely multiplikátor hatásával a gazdaság más ágazatinak is megrendeléseket biztosít. Régi igazság: ha van építés, ha van a társadalomnak építési kedve, ha van az építés számára megrendelés, azzal mindenki nyer. A tavalyi évben az építőipar termelése hullámzó görbét írt le. 2019 évben az építőipar termelése mintegy 4400 milliárd forint volt, 2020 első 11 hónapjában közel 3800 milliárd forint nagyságrendű. Ez azt mutatja, hogy az építőipar 2020-ban is példamutatóan jól teljesített. A várható mintegy 9%-os termeléscsökkenés nem elsősorban a járvány, hanem a megrendelések csökkenésének volt betudható. Mindenekelőtt az elbizonytalanodott önkormányzatok megrendelései csökkentek a 2019-hez képest, mégpedig elég jelentős mértékben, mintegy a felével. De mi továbbra is bizakodunk, mert a kormányzat gazdasági akcióterve jelentős támogatásokat kínál a gazdaság különböző ágainak, amelyeknek jelentős része építési munkákat is involvál. Ennek eredménye látszik is, mert a KSH adatai szerint 2020 novemberében az építőipari termelés volumene 5,0%-kal haladta meg az egy évvel korábbit és novemberben 27,1%-kal volt magasabb a mélypontot jelentő májusinak.

Ha az építőipar növekedésnek indul, a beruházások száma stabilan magas lesz, akkor jobb lesz a társadalmi közérzet – ezért, mi mérnökök, a munkánkkal is felelősséget érzünk.

Többször leírtam már, most is elmondom: a mérnöki munka nemcsak szakmai feladatok megoldását jelenti, hanem küldetést is jelent. Munkánkkal ott hagyjuk az ország térképén a névjegyünket, alakítói vagyunk az ország építészeti arculatának, felelünk az épületek biztonságáért, az élet fizikai feltételeinek megteremtésében veszünk részt. Szolgálunk, mert hozzájárulunk az emberi élet kívánatos, korszerű feltételeihez, és itt már nemcsak az építésben dolgozó kollégáinkról beszélek, hanem azokról a kutatókról, tervező, kivitelező mérnökökről, műszaki szakemberekről, akik az orvostársadalom tagjaival karöltve olyan sikeresen vették föl a harcot a járvánnyal, – járványkórházat építettek hetek alatt, mobil lélegeztető-gépet konstruáltak, sikeresen megalkották a vérplazma gyógyhatású készítményt és sorolhatnám – gondolataikkal, tudásukkal szolgálták az egészségügyet.

Társadalmi küldetésünk legszebb példáit adták az elmúlt vészterhes esztendőben.

Remélem, hogy az idei év a konszolidáció éve lesz. Ebben mindenki, a végrehajtó hatalom képviselőitől kezdve az állampolgárokig számíthat a mérnöktársadalom fölkészültségére, elhivatottságára.     


Kassai Ferenc

Megjelent a Világgazdaság 2021. január 25-i lapszámában.

Kapcsolódó cikkek: