BPMK

Átadták a 2020. évi Botka Imre-díjat

December 16-án a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara székháza adott otthon a MMK Gépészeti Tagozata által alapított Botka Imre-díj díjátadó ünnepségének.

Ezekben a hosszú hónapokban megváltozott a természetes viselkedés, és a természetes beszéd módja; a világ és benne hazánk is soha nem látott veszélyhelyzettel nézett szembe, és ennek a veszélyhelyzetnek szenvedő alanya és foglya is; ezért kerül sor, minden korábbitól eltérően a Botka Imre díj átadására is.
De történhetett bármi is: nem maradt el, mert nem maradhatott el – a Botka Imre díj ünnepélyes átadása, nemcsak a díjátadás tradíciója, elevenen élő hagyománya miatt, hanem azért is mert a jövő egyik záloga, az újraindítás motorja is a mérnökség alkotó erejében rejlik.  
Nekünk, mérnököknek néhány területen, nagyobb felelősségünk van a társadalom többi tagjainál. Különösen ilyen terület az innováció, a környezetvédelem, a vízgazdálkodás, az energiagazdálkodás, a közlekedés. és a digitális gazdaság elősegítése. E területek mindegyikében a gépészet alaposan kiveszi részét – mondta köszöntőjében Kassai Ferenc BPMK elnök, MMK alelnök.
Kiemelte: a tagozat és területi kamaránk együttműködése kiváló, folytonos és szoros. Közös rendezvényeink fókuszában minden esetben az innováció áll, ezek közül is kiemelkedő a jelen időszak innovációit is bemutató konferenciák, az „E-mobilitásról másképpen” című konferenciánk, amely idén immár a hatodik alkalommal került megrendezésre.
A köszöntő után Oldal István, a MMK Gépészeti Tagozatának elnöke a kitüntetés alapításának történetét. A 2001-ben alapított Botka Imre-díj, jelentősége szakmai mivoltában rejlik: mérnökök adományozzák mérnököknek; évente egy olyan gépészmérnök kaphatja meg az elismerést, aki hazai körülmények közt kiemelkedő színvonalú, a világpiacon versenyképes megoldást tartalmazó mérnöki alkotást hozott létre, és az alkotás elméleti hátterét tudományos színvonalú kutatásokkal alapozták meg. Az alapító okirat szerint, a díjat „kamarai tagságra vagy állampolgárságra tekintet nélkül megkaphatja, aki magát magyarnak, díjazni szándékolt alkotását az egyetemes magyar tudományosság részének tekinti, amellyel a magyar műszaki fejlődést és gazdasági haladást előmozdította.”
Titkos szavazás keretében a kuratórium tagjai Varga Antalnak, az Evopro Busz Kft. főmérnökének ítélték oda a 2020. évi Botka Imre-díjat.
Sok munkája, megvalósult műszaki alkotása közül kiemelhető a kompozit műanyag karosszériájú, különböző hosszkategóriájú és különféle hajtású; hagyományos dízel, gázmotoros, hibrid, akkumulátoros és troli változatokat magába foglaló városi autóbuszcsalád.
Fontos megemlítenünk továbbá az összefüggésekben való gondolkodását, az új gondolat megvalósításának képessége.
Rendhagyó ünnepségünk a hagyományoknak megfelelően a díjazott előadásával zárult.