BPMK

Tisztújító küldöttgyűlést tartott a BPMK

A legnagyobb létszámú területi kamara, a BPMK április 21-én, a kamara Szerémi úti székhelyén tartotta tisztújító küldöttgyűlését, melyen a szavazásra jogosult 80 küldött közül 69 fő volt jelen.

Elsőként Kassai Ferenc BPMK-elnök köszöntötte a küldötteket, rövid áttekintést adva a kamara megalapításától eltelt időszakról, a négy egymást követő elnöki ciklus mérföldköveiről és tizenhat esztendő jelentősebb eseményeiről, végül megköszönte a kamara titkárságán dolgozók munkáját, a küldötteket, illetve a megyei kamara következő, megválasztandó tisztségviselőit arra kérte, vigyék tovább ezt az örökséget.

Wagner Ernő MMK-elnök köszöntőjében úgy fogalmazott: a BPMK mindenkor meghatározó szerepet játszott a kamara életében, és természetes szövetségese az MMK-nak. Az országos köztestület vezetője hozzátette: nagy megtiszteltetés volt együtt dolgozni Kassai Ferenccel, majd az MMK búcsúajándékaként egy Zsolnay vázát adott át a megyei kamara elnökének.

A határozatképesség megállapítása, a napirend elfogadása, illetve a küldöttgyűlés tisztségviselőinek megválasztása után Kassai Ferenc az elnökség írásban megküldött beszámolóját egészítette ki szóban, majd a küldöttek elé terjesztette a BPMK 2022. évi költségvetési tervének teljesítését, a 2023. évi terv módosítását, valamint a szervezet 2024. évi pénzügyi tervét.

Dr. Arányi László, az etikai-fegyelmi bizottság beszámolóját, míg Bocsák István a felügyelőbizottság beszámolóját terjesztette elő. Az elnökség beszámolóját a küldöttek egyhangúlag, az FB beszámolóját 1 tartózkodással, a 2022. évi mérlegbeszámolóját egyhangúlag, 2023. évi költségvetési terv módosítását egyhangúlag, a 2024. évi költségvetési tervét egyhangúlag, valamint az etikai-fegyelmi bizottság beszámolóját ugyancsak egyhangúlag fogadta el a küldöttgyűlés.

Az éves küldöttértekezlet – melynek levezető elnöke ezúttal is dr. Zalán Gábor volt – ezután egy ponton (vármegyei elnevezés) módosították a BPMK Alapszabályát. Csapó Attila, a választási jelölőbizottság elnökének rövid tájékoztatását követően a küldöttek hibrid szavazással (szavazólappal, illetve szavazógép segítségével) megválasztották a kamara tisztségviselőit a következő négyéves időszakra.

    
A BPMK új elnöke Szőllőssy Gábor lett. Alelnökök: Nagy Péter, dr. Kajtár László és Némethy Zoltán. Elnökségi tagok: Bite Pálné dr. Pálffy Mária, Balogh Orsolya, dr. Kontra Jenő, Fogarasy Andrea, Makra Magdolna, dr. Kovács Oszkár, dr. Zsebik Albin, Csanád Bálint, dr. Bende Zoltán, dr. Kisgyörgy Lajos, dr. Bánó Imre, Nagy Bernát. A felügyelőbizottság tagjai: Bocsák István, Bokor András, Gilyén Elemér, Molnár Dénes, dr. Goda Róbert, Zsigmondi András. Az etikai-fegyelmi bizottság tagjai: Gonda Ferenc, dr. Arányi László, Tolcsvai Rózsa Ilona, Varga Balázs, dr. Dombay Gábor, Bölsei Tamás József, Kmetty Károly, Páger Szabolcs, dr. Dulácska Endre, Krizsán Kálmán.


Zárszavában Kassai Ferenc köszönetet mondott a stabilitásért, az együttműködésért és támogatásért, majd Szőllőssy Gábor megválasztott elnök köszöntötte a küldötteket, majd átadta Kassai Ferencnek – aki négy cikluson keresztül irányította a területi kamarát – a tiszteletbeli elnök címet igazoló díszoklevelet, míg dr. Szaló Péter, a Belügyminisztérium szakmai főtanácsadója, korábbi szakállamtitkár a Mérnök Újság erre az alkalomra készült, a BPMK volt elnökének vezetői tevékenységét összefoglaló, legfontosabb publikációit, interjúit tartalmazó különszámát nyújtotta át Kassai Ferencnek.


A küldöttgyűlést követő ünnepségen adták át a BPMK kitüntetéseit. Hollán Ernő-díjat vehetett át Ebneth Teodóra okl. építőgépész üzemmérnök és dr. Hajtó Ödön okl. mérnök, az MMK és a BPMK alapító elnöke. Örökös Tag kitüntető oklevelet vehetett át: dr. Bánhidi László okl. gépészmérnök, az épületgépész szakma nagy professzora, Pólya Endre okl. gépészmérnök, dr. Kiss Jenő okl. építészmérnök, Makovszky Máriusz okl. gépészmérnök, dr. Dulácskáné Szederjei Ilona okl. építészmérnök, Málnási Csizmadia Lajos okl. gépészmérnök, iparosított építési szakmérnök, dr. Greschik Gyula okl. építőmérnök, Karsa Botond okl. villamosmérnök, Erdélyi Zsófia okl. építőmérnök, Temesvári Jenő okl. közlekedési mérnök.