BPMK

VI. Épületgépész Tervezői Konferencia

Immár hatodik alkalommal rendezte meg szeptember 30-án a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara és az MMK Épületgépészeti Tagozata az Épületgépész Tervezői Konferenciát a Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban. A konferencia az elmúlt években a szakma egyik legjelentősebb rendezvényévé vált. Rangját jelzi, hogy Lázár János építési és beruházási miniszter vállalta a konferencia fővédnöki tisztét, ami óriási öröm és megtiszteltetés számunkra.

A konferenciával a szervezők kezdettől fogva a tervezői szakterületen tevékenykedők szakmai továbbképzését is szándékoztak segíteni. Az eseményen mintegy 550 tervezőmérnök és 53 épületgépészeti cég vett részt kiállítóként. Az idei rendezvény mottója a „fenntarthatóság” volt,
„Eljött az építészek és a mérnökök ideje!” – húzta alá köszöntőbeszédében Csepreghy Nándor miniszterhelyettes. Elmondta, az Építési és Beruházási Minisztérium célkitűzései között szerepel – a sávosabb és kiszámíthatóbb építkezés érdekében – az új állami beruházási rend elfogadása, valamint az építésügy újra szabályozása. Az állami beruházási rend kapcsán kiemelendő, hogy a törvényjavaslat benyújtását számos szakmai konzultáció előzte meg, többek között a Magyar Mérnöki Kamarával, a Magyar Építész Kamarával és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével. Kiemelte, hogy a jövőben egy beruházás csak akkor indulhat, ha az illetékes szakminisztérium és az Építési és Beruházási Minisztérium közös előterjesztést készít a kormány részére – legyen az oktatási, közlekedési, egészségügyi vagy energetikai beruházás. Hozzátette: a közbeszerzések hatálya alá tartozó beruházások esetében a döntés kizárólag építési engedéllyel rendelkező kiviteli tervdokumentáció alapján fog történni, terv szerint 2023. január 1-től. Az állami beruházások során külön figyelmet kell fordítani az előkészítésre és a tervezésre.
(A mérnöki kamara üdvözli, hogy a kormányzat figyelembe vette a mérnökök korábbi javaslatait, hogy az előkészítés és a tervezés minden beruházás legfontosabb alapja, pillére. Üdvözöljük azt is, hogy a közbeszerzések hatálya alá tartozó beruházásokról a döntés kizárólag építési engedéllyel rendelkező kiviteli tervdokumentációk alapján történhet – A szerk.)

Minden eddigi rekordot megdöntöttünk!
Az elmúlt időszak kihívásain túllendülve minden eddigi csúcsot megdöntött az Épületgépészeti Tervezői Konferencia, amelyen 550 tervező mérnök és érdeklődő, valamint 53 kiállító cég vett részt – mondta Gyurkovics Zoltán, az MMK Épületgépészeti Tagozatának elnöke. Köszönetét fejezte ki, hogy Lázár János miniszter vállalta a rendezvény fővédnökségét, amely a kamara, a szakma és a minisztérium együttműködését jól jelképezi.
A rendszerben való gondolkodást, a tervek előkészítésének jelentőségét és a fenntarthatóság fontosságát emelte ki megnyitóbeszédében Kassai Ferenc BPMK-elnök.
Különös a mostani helyzetünk, mert beköszöntött a szélsőséges időjárás korszaka, amit a bőrünkön is érzünk. Ráadásul Európában energiahiány is van, az ellátásbiztonság veszélyben forog. Mindennek és a globális világgazdaságnak is köszönhetően még az élelmiszerellátás is veszélyben lehet. Sajnálatos, hogy az emberiség még napjainkban is az olcsó és végtelen mennyiségben rendelkezésre álló energiahordozók tévhitében él, azonban az eddigi fogyasztási szokások nem lesznek a jövőben fenntarthatók.
Köztudott, hogy a fenntarthatóság, város és település fejlesztés alapvető feltétele a természeti erőforrások gazdaságos kihasználása, melyhez elengedhetetlen az energiával való gazdálkodás javítása, a hazai megújuló energiaforrások hasznosítása a lehető legnagyobb mértékben; az atomenergia hosszú távú fenntartása; az energiahatékonyság fokozása.

A mérnökök célja az, hogy elősegítsék az energiával való gazdálkodás, takarékosság szempontjainak előtérbe kerülését, a tervezők, kivitelezők, és a tulajdonosok szemléletét abba az irányba tereljék, hogy az kiemelt hangsúlyt kapjon mindennapi életünkben. Ebben eminens szerepe van az épületgépészetnek – húzta alá a BPMK elnöke.
Csehországi hivatalos elfoglaltsága miatt videóüzenetben köszöntötte a konferencia résztvevőit Wagner Ernő, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke. Ahogy fogalmazott, a fenntarthatóság letéteményesei nem a romantikus idealisták, hanem az alkotó mérnökök. A társadalomnak ismét bíznia kell mérnökeiben és az alternatív energiaforrásokban.  
A megnyitóbeszédeket köszöntően két teremben tervezői és üzemeltetői előadások keretében – a szlogenhez illeszkedő tartalmú – szakmai előadásokra, jövőbemutató színvonalon megtervezett projektek ismertetésére került sor, kiemelve a tervező innovatív gondolkodásának jelentőségét.
A konferencia lehetőséget biztosított a szakma szereplőinek, tervezőknek, gyártóknak, forgalmazóknak és kivitelező vállalkozásoknak kötetlen szakmai konzultációra is.