BPMK

Jövőipari Tudományos és Technológiai Park

57,5 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít a kormány a három, újonnan megalakuló tudományos park részére – mondta a pénzügyminiszter március 25-én Zsámbékon.

Az Óbudai Egyetem és Zsámbék Város Önkormányzata konzorciumban együttműködve létrehozta a Jövőipari Tudományos és Innovációs Parkot. Az országos összehasonlításban is nagyarányú fejlesztés jelentős mértékben járul hozzá a helyi kutatás-fejlesztési és az innovációs tevékenység megerősödéséhez, illetve komoly szerepe lesz a nemzetgazdaság lehetőségeinek kiterjesztésében is.
Kis településként is mertünk nagyot álmodni, és az álmunk megvalósításában sokan mellénk álltak. Sok év munkájának eredményét ünnepelhetjük ma – mondta Horváth László Zsámbék város polgármestere.
Az Óbudai Egyetem is a modellváltó egyetemek sorába lépett, ezzel párhuzamosan a tavalyi év során három tudományos-innovációs park pályázatot nyújtott be az Innovációs és Technológiai Minisztérium felé. Ez Székesfehérvár tekintetében mechatronikai, Kaposvár tekintetében okosipari és Zsámbék tekintetében jövőipari fejlesztési pályát és lehetőséget jelent – fogalmazott prof. dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora.


A magyar kormány az elmúlt időszakban több olyan programot indított, amely azt a célt szolgálja, hogy a jövőnek ne csupán passzív szemlélői, de alakítói tudjunk lenni – mondta a rendezvényen Varga Mihály pénzügyminiszter. Hozzátette, „a tudásvezérelt technológiák beépítése a gazdaságba csak az egyetemek és a gazdaság szoros együttműködésével valósulhat meg. Ez volt a mozgatórugója annak a döntésnek, amely a tudományos, azaz science parkok létrehozását jelentette.” A cél a gazdaság, az egyetemi világ és a kutatások lehető legmagasabb szintű összekapcsolódása.
A rendezvényen nem csak a bekapcsolódó vállalkozások írták alá szándéknyilatkozatukat, de mivel a bemutatott zsámbéki jövőipari park egyik fontos kutatási területe a kiberbiztonság lesz, ezért az Óbudai Egyetem kezdeményezésére aláírásra került a Magyar Kiberbiztonsági Klaszter alapító okirata is, amelyet az Óbudai Egyetem jegyez több vállalkozással közösen.


Fotó: Nógrádi Tímea