BPMK

Nyolcmilliárdból folytatódik a fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése

Több mint nyolcmilliárd forintos újabb európai uniós támogatásból folytatódik a fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer környezetbarát technológiáinak bővítése és fejlesztése - közölte a városfejlesztéséért felelős főpolgármester-helyettes.

Szeneczey Balázs a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben tartott sajtótájékoztatón elmondta, a fejlesztés 8,4 milliárd forintos uniós támogatásból, a fővárosi önkormányzat és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FKF) együttműködésében valósul meg. A fejlesztés elsődleges célja a fővárosban keletkező hulladék korszerűbb feldolgozása. A beruházás szorosan kapcsolódik a korábbi, ugyancsak uniós forrás bevonásával megvalósuló, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer bevezetéséhez - közölte. Szeneczey Balázs azt mondta, hogy a projekt eredményeképpen tovább csökken a lerakóba kerülő hulladék aránya. A beruházás elemeiről szólva közölte, a múlt év végén üzembe állított lombdaráló berendezés lehetővé teszi a "nagydarabos" lomtalanítási hulladékok aprítását, így azok hasznosíthatóvá válnak.
A Fővárosi Hulladékhasznosító Műben már folyik a korábbi fémleválasztó berendezés cseréje. Várhatóan ősszel átadnak két újabb hulladékudvart, amelyek a szelektíven gyűjtött hulladékok átvétele mellett, a nyugati mintákat követve újrahasználati központként is üzemelnek majd. A budapestiek ide tudják majd bevinni a számukra feleslegessé vált eszközöket, amelyek - akár javítás után - mások számára hasznosak lehetnek.
Szeneczey Balázs elmondta, a beruházás keretében két válogató-előkészítő mű létesül a X. kerületben. Az Ezüstfa utcai nagy optikai válogatómű évi 40 ezer tonna szelektív hulladék feldolgozására lesz képes. A Kozma utcai kézi válogatóban már jelenleg is folyik a munka, 14 fogvatartottal. A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ mechanikai előkezelő üzemmel egészül ki. A kivitelezési munkálatok az év végén kezdődnek meg. Az évi 150 ezer tonna kapacitású üzemnek köszönhetően csökken az anyagában hasznosítható hulladékok lerakásának aránya is. A központban az év végére gázhasznosító rendszer is lesz. A megtermelt villamos energia fele a teljes telephely áramellátását biztosítja majd, a másik felét az országos hálózatba táplálják - közölte. Szeneczey Balázs szólt arról is, hogy a hulladéklerakóktól és az égetőműtől távol eső kerületrészekből összegyűjtött kommunális hulladékot fogadja majd egy logisztikai központ, ahonnan a konténerekbe préselt hulladékot elszállítják a lerakóba. Közölte, megkezdődött egy új hulladéklerakó előkészítését, ahol tárolni lehet majd a hulladékhasznosítóban keletkező salakot is.
A főpolgármester-helyettes szólt arról is, hogy egy másik program keretében az év végéig több mint hatvan új hulladékgyűjtő teherautó áll forgalomba.
Horváth Béla, az FKF vezérigazgatója azt mondta, a cég és a főváros elképzelése, célja, hogy a begyűjtött hulladékból minél többet hasznosítani lehessen, és ezt segíti elő a beruházás.