BPMK

Dr. Visontai József

Életének 84. évében váratlanul elhunyt dr. Visontai József gyémándiplomás mérnök, egyetemi magántanár, a BPMK Etikai-fegyelmi Bizottságának elnöke.

Dr. Visontai József
(1934 – 2017)

Nagy veszteség érte a mérnöktársadalmat, kiemelkedő tudású, szakember, távozott dr. Visontai Józseffel. Élete példa értékű.
A ciszterekhez járt gimnáziumba, 1952-ben érettségizett, kitűnő eredménnyel. A Műegyetemre vették fel hallgatónak, ami nem volt egyszerű 1952-ben, származása miatt. Híd- és szerkezetépítő szakon szerzett 1957-ben jeles minősítésű diplomát. Mint hallgató 1956-ban október 22-én ott volt az egyetemi aulában tartott nagygyűlésen, másnap a felvonuláson, aztán a nemzetőrségben, az egyetemi zászlóaljban.
A diploma megszerzése után a Korányi Imre vezette Hídépítési Tanszéken helyezkedett el, tanársegédként, ahol korábban már demonstrátorként oktatott.  1971-ben doktorált. 1976-ig az Acélszerkezeti Tanszék adjunktusa.  Az egyetem mellett félállásban az Uvatervnél tervezett, szakértett. 1976-tól 1989-ig a Vegyiműveket Tervező Vállalatnál főstatikus, főosztályvezető, de közben 1976-tól a Budapesti Műszaki Egyetemen maradt szakmérnöki és doktoranduszi oktató, és 1999-től 2005-ig félállású egyetemi tanár volt.
1981-től 2005-ig a Poligon Mérnöki Kft. ügyvezető igazgatója, és ugyancsak 1981-től a főállású munkája mellett a TETA Kisszövetkezetben is tervezett, szakértett. Hetvenkét éves korától volt nyugdíjas, de a szakmai tevékenységeket nem hagyta abba, mert mérnöki kamarai munkát továbbra is végzett.
Hatvan évnyi munkáiból néhány:
•    A fővárosi Libegő kötélpályaállványainak, a régi Fradi-stadion világítóoszlopának tervezése.
•    A MOL részére ipari csarnokok, iroda- és laboratóriumi épületek, komplett töltőállomások tervezése.
•    Jelentős számú hídtervezés, nagy Tisza-, Rába- és egyéb átkelő próbaterhelése és teherbírás-számítása a cigándi Tisza-híd vasbeton és a záhonyi Tisza-híd orthotróp pályalemezének, M6 autópálya hídjainak tervezése a FŐMTERV-vel, a Kőbánya-Kispest metróvégállomás gyaloghídjának tervezése.
•    Kiemelhető a Dunaújvárosi Dunahíd tervezésében részvétele.
•    Számos könyvet, jegyzetet írt, előadásokat tartott.
•    Tudományos tevékenységét a műszaki tudomány kandidátusa címmel ismerték el.
Munkája közben nagy tiszteletet szerzett, segített ahol csak tudott. Bíztatta a fiatalokat, egyszerre volt oktató, tervező, szakértő. Tudott vezetni, látni a gondokat, keresni a megoldásokat, de ugyanakkor a részleteket is ismerte, nem nézett le semmiféle munkát.
A mérnöki kamara első lépéseinél már jelen volt, látta előre a kamara szükségességét. Részt vett a szakmai munkában elsősorban a Tartószerkezeti Tagozatban, a szervezési munkában a Magyar Mérnöki Kamarában, de hosszú időn keresztül a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamarában is. A BPMK Etikai-fegyelmi Bizottságának elnökeként a mérnökök etikai szintjének emelésében eredményesen végzett kimagasló munkát. Küldött volt a BPMK-ban és az MMK-ban is.
A mérnöki kamarai munkáit mindenki köszönettel vette, az elismeréseket akik adták, azoknak is jó érzést okozott, akik mellette döntöttek.
Kamarai kitüntetései:
•    2006 Zielinszki Szilárd díj (MMK)
•    2009 Menyhárd István-díj (MMK Tartószerkezeti Tagozat)
•    2016 Év mérnöke aranygyűrű díj (életmű) (MMK)
De tevékenysége nem csak mérnöki és kamarai szinten bontakozott ki, hanem öregdiák újságot is szerkesztett, szolgálta hazáját, barátait, családját. Mindig próbált újabb megoldásokat keresni, segíteni, a helyes irányba.
Dr. Visontai József halála nagyon sok embernek fájdalom, de élete mindenkinek szép példa, hogy a nehézségek ellenére is lehet eredményeket elérni.

2017. november 18-án 11 órakor gyászmise keretében búcsúzunk tőle a Remetekertvárosi Szentlélek Templomban (Budapest, II.ker. Máriaremetei út 34.)
Hamvait a templom kriptájában helyezzük örök nyugalomra. Dr. Visontai Józsefet a BPMK saját halottjának tekinti.