BPMK

Posztumusz elismerés dr. M. Csizmadia Bélának

A Szent István Egyetem (SZIE) Szenátusa posztumusz Kosáry Domokos-díjat adományozott M. Csizmadia Béla (1942–2019) gépészmérnök, professor emeritus számára is, aki az MTA több tudományos bizottságának is tagja volt.

A Kosáry Domokos-díjat a Szent István Egyetem Szenátusa alapította az MTA egykori elnöke születésének 100. évfordulója alkalmából 2013-ban. A Kosáry Domokos-díj Csikai Márta Munkácsy-díjas szobrász alkotása. Az elismerést azok kaphatják meg, akik a könyvtárügy, az egyetem- és agrártörténeti kutatásokban végeztek példaértékű tevékenységet, vagy az egyetem könyvtára érdekében, a könyvtárügy támogatásáért tettek kimagasló erőfeszítéseket.
Csizmadia Béla a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen szerezte meg gépészmérnöki diplomáját kitüntetéssel. 1981-ben egyetemi doktori, 1982-ben műszaki tudomány kandidátusa fokozatot szerzett. 1978 őszétől a gödöllői Agrártudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Mechanika és Műszaki Ábrázolás Tanszékének egyetemi oktatója, 1992-től egyetemi tanári kinevezést kapott a mechanika tárgy előadására és a hozzá tartozó kutatási terület irányítására. Tagja volt az MTA Szilárd Testek Mechanikája Tudományos Bizottságának, valamint az MTA Gépszerkezettani Tudományos Bizottságban is dolgozott. 1989-től részt vett a mérnöki kamara munkájában, először a gödöllői csoportban, majd a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnökségben, 2007-től pedig a Gépészeti Tagozat elnökeként.