BPMK

BME-rektor: a Műegyetemen szerzett tudás magas szinvonalú, külföldön is elismert

A Műegyetemen szerzett tudás magas szinvonaláról, elismertségéről, valamint a BME egyetemi rangsorban elfoglalt előkelő helyéről is beszélt Józsa János rektor a 238. tanév ünnepi megnyitóján.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) az idén majdnem 5000 hallgató kezdi meg a tanulmányait, hasonlóan a korábbi évekhez. Józsa János hangsúlyozta: a Műegyetemen szerzett tudás magas szintű, garantáltan piacképes itthon és külföldön egyaránt, biztos alapokat nyújt a diploma utáni időszakban. A BME az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem mögött, a felsőoktatási intézmények magyarországi rangsorában a 3. helyen áll, de a több kontinens országának egyetemeit vizsgáló, közismert felsőoktatási rangsorok is visszatérően jegyzik a Műegyetemet. A pár héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott Shanghai-listán például a 801-900. helyezést érték el. Ez azt jelenti, hogy a világ egyetemeinek első 4 százalékába tartozik a BME - tette hozzá.
Megjegyezte, hogy a szakterületi listákon még jobb a teljesítményük, a mérnöki tudományokon belül a gépészet területén évek óta a 201-300. helyen vannak, és hasonlóan szerepeltek az építőmérnöki tudományok szakterületi besorolásában is.
Az egyetemeknek a gazdaság és a társadalom fejlődését ösztönző szolgáltatásokkal kell rendelkezniük - idézte fel a kormány Fokozatváltás a felsőoktatásban elnevezésű, középtávú szakpolitikai stratégiájának egyik alapvető célját Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Hozzátette, hogy fenntartóként ehhez minden támogatást megadnak, de a "munka dandárja a felsőoktatási intézményekben zajlik". A műszaki és a természettudományok szerinte kiemelten fontosak ebben a cselekvési tervben, ezért is szükséges ezen területeken a jól képzett, magas színvonalú tudással rendelkező szakember. "Ha valaki ilyen kiváló egyetemen, mint a BME diplomát szerez, biztos lehet abban, hogy kiváló kereseti lehetőséggel kecsegtető munkahelyet talál majd. A Műegyetem legtöbb tudományterületén ráadásul szinte már az oklevélszerzés pillanatában elkelnek a végzettek" - fogalmazott.

A műegyetemi tanévnyitón meghívott vendégként vett részt Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.