Kiemelt

Rotter Lajosra emlékezünk

A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, a Magyar Mérnöki Kamara Gépészeti Tagozata, a Gépipari Tudományos Egyesület és a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület meghívja Önt 2024. július 20-án 10:30 órakor Rotter Lajos születésének évfordulóján tartandó koszorúzási...

bővebben

Kezdőlap 5 Együttműködések 5 Épületüzemeltetés – energia okosan!

Épületüzemeltetés – energia okosan!

ápr 26, 2023 | Együttműködések

Energiánk a jövő! Épületüzemeltetés – energia okosan!” címmel rendezett konferenciát a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Önkormányzati Kapcsolatok Kollégiuma április 26-án a BKIK Székház Széchenyi termében.

Csókay Ákos BKIK főtitkár elmondta: nem ez az első alkalom, hogy a két kamara közös rendezvényt szervez, hiszen a BPMK szakemberei több kerületben is szakmai tanácsokkal segítették már a helyi önkormányzat és vállalkozások épületüzemeltetési és energetikai kihívásait megválaszolni. Kiemelte, az együttműködés célja, hogy a mérnöki kamaránál meglévő tudás és szolgáltatási képesség a BKIK szakcsoportjain keresztül minél szélesebb körben eljuthasson a lakossághoz és a vállalkozásokhoz.
Az elmúlt időszak energetikai kihívásai, az energiaválság egyre inkább fokozza az együttműködésünk fontosságát, érezhetően növekszik rá az igény – tette hozzá köszöntőjében Szatmáry-Jähl Angéla, a BKIK Önkormányzati Kollégiumának elnöke.
A megnyitó beszédek sorát Kassai Ferenc BPMK elnök zárta, aki kiemelte: a mérnökök feladata, hogy a „miért nem lehetséges” helyett megmutassák, hogy „hogyan lehetséges”. Hozzátette, a hazai mintegy négymillió lakást kitevő állománynak legalább fele nem felel meg a korszerű funkcionális műszaki, illetve hőtechnikai követelményeknek, és ez érvényes családi házakra, társasházakra és panelépületekre egyaránt; a középületek esetében az arány még rosszabb.
Az ország energiafelhasználásának közel 40%-a az épületeink energiaellátására fordítódik, melynek kétharmada a fűtés és a hűtés számlájára írható. Tehát egyre fontosabb, hogy a megtermelt energia minél hatékonyabban kerüljön felhasználásra. Az európai energiahatékonysági előírások minden EU-országra érvényesek, ezért a magyarországi jogalkotás megfelelően szabályozta ezt a kérdést. A hazai tapasztalatok szerint a lakosság még nem kellően motivált az energia ésszerű felhasználásában: nálunk az épületek energiafelhasználása mintegy kétszerese az indokoltnak. (Bár a gáz- és áramfelhasználás az elmúlt télen jelentősen csökkent, jóllehet enyhe telünk volt.) Fontos, hogy a polgárok gondolkodásmódja változzon, a felhasználók törekedjenek az energiamegtakarításra, mert köztudott, hogy a fel nem használt energia a legjobb energiamegtakarítás, és a rezsicsökkentés új dimenziója. Az energiafelhasználás csökkentése napjaink egyik legfontosabb feladata mind lokálisan, mind globálisan. Ennek nagyon fontos része az energiahatékonyság növelése.
A konferencia nyitóelőadását Nagy Péter energetikus, a BPMK elnökségi tagja tartotta, amelyben szót ejtett hazánk primer energiafelhasználásáról, a nagyvállalati energetikáról, az egyre szélesebb körben megvalósuló szakpolitikai kedvezményekről, valamint az EKR és a TAO aktuális kérdéseiről.

Reálértelmiség
A napenergia közösségi hasznosításának terjedését segítő projekt indul Budapesten

A napenergia közösségi hasznosításának terjedését segítő projekt indul Budapesten

A napenergia közösségi hasznosításának terjedését segítő projekt indul Budapesten európai uniós támogatással – közölte a Főpolgármesteri Hivatal július 11-én. A majdnem 1,4 millió eurós, uniós támogatású, nemzetközi projektben Budapest mellett részt vesz az...

bővebben

Szőllőssy Gábor

Elnök

Kategóriák