BPMK

SUSTAIN projektzáró

A fővárosi Építészpincében került sor december 16-án a HUSK/1001/1.1.2/0046 – SUSTAIN projektzárására, valamint a Fenntartható építészet útmutató c. könyv bemutatójára.

Az EUROPÉER Európai Fejlődésért és Együttműködésért Közhasznú Alapítvány, mint vezető partner és a Regionálna rozvojová agentúra pre rozvoj Dolného Zemplína, mint szlovák partner, a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében közös projektet indított „Vállalkozások a fenntartható városfejlesztésért” (röviden SUSTAIN) címmel.
Az Erőforrás Hatékony Európa kezdeményezés 2020-ra célul tűzte ki a lakásállománnyal kapcsolatban: „2020-ra az épületek és az infrastruktúra felújítása és kivitelezése magas erőforrás-hatékonysági színvonalon valósul meg. Az életcikluson alapuló megközelítést széles körben alkalmazzák, valamennyi új építésű épület közel nulla energiaigényű és az anyagfelhasználás tekintetében hatékony, érvényben vannak a meglévő épületállomány felújítására vonatkozó szakpolitikák, így a felújítások költséghatékony módon, évi 2%-os ütemben haladnak. A nem veszélyes építési és bontási hulladék 70 %-a újrafeldolgozásra kerül.”
A SUSTAIN projekt a magyar-szlovák határtérség vonatkozásában vizsgálta a fenntarható építőipari és kivitelezési piac megteremtésének lehetőségét, integrált megközelítést alkalmazva. Lényeges az a megállapítás, hogy csak komplex szemlélet vezethet eredményre, mivel együtt kell mérlegelni a gazdasági, társadalmi, illetve környzetvédelmi megfontolásokat. A SUSTAIN Projekt célcsoportjai; a vállalkozások (építész tervezők, kivitelezők, építőanyag-gyártók, technológia- birtokosok); az ingatlan tulajdonosok (ingatlangazdálkodó cégek, önkormányzatok); a civil szféra (elsősorban a környezettudatosság, és ennek elterjesztésében érdekelt szervezetek), valamint a területfejlesztésben, innovációsban érdekelt vállalkozások, szervezetek. A projekt keretébe elkészült Fenntartható építészeti útmutató kézikönyv elméleti magyarázatokkal és gyakorlati tanácsokkal tervezők, kivitelezők és építtetők számára. A fenntartható építés és üzemeltetés a bérházszektorban is kulcskérdés. Hogyan, milyen konstrukcióban éri meg a befektető számára fenntartható épületeket építeni? A fenntartható építészet lehetőségei a bérlakás-építésben című tanulmány ennek műszaki és pénzügyi oldalát is körbejárja.
A BPMK, mint a Lakásügyi Kerekasztal tagja, képviseltette magát a rendezvényen Makra Magdolna személyében.