BPMK

Dr. M. Csizmadia Béla emlékkonferencia

Az MMK Gépészeti Tagozata és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közös konferencián emlékezett szeptember 2-án dr. M. Csizmadia Béla professzorra az egyetem rektori dísztermében. A rendezvényen előadást tartott Kassai Ferenc BPMK-elnök és dr. Ronkay Ferenc titkár.

Ahogy Gonda Zoltán, a Magyar Mérnöki Kamara Gépészeti Tagozatának elnöke fogalmazott, nem csak munkásságára, személyiségére is emlékezünk.
Nem csak az alkotásai, hanem a személyisége is halhatatlanná tette – ennek az ünnepe a mai emlékülés – tette hozzá dr. Kátai László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Műszaki Intézetének intézetigazgató helyettese.
Az előadások során méltatták mérnöki és oktatói munkásságát. Míg Kiss Rita egyetemi tanár hozzászólásában rávilágított, hogy Béla egy-egy mondata egy életre meghatározó tudott lenni, és az OTDK-s évekről mesélt, addig dr. Ronkay Ferenc BPMK titkár az évek alatt felmerülő mérnöki kamarai feladatokban való együttműködést, a jogosultsági ügyek rendezésében való közös munkát emelte ki.
Kassai Ferenc a BPMK elnöke „Prof. dr. M. Csizmadia Béla, szakmán innen és túl” c. előadásában a kamarában eltöltött évekre és közös munkára emlékezett. Kiemelte dr. M. Csizmadia Béla a mérnöki munka és az oktatás iránti elkötelezettségét, emberi méltóságát.
Mint a BPMK elnökségének tagja és az MMK Gépészeti Tagozatának elnöke számos rendezvény, szakmai továbbképzés és konferencia fűződik nevéhez. Ezek előkészítésében és lebonyolításában mindig tevőlegesen vett részt, mind szervezőként, mind előadóként.
A rendezvények sorából kiemelte az „Az E-mobilitásról másképpen” című konferencia sorozatot, amit dr. M. Csizmadia Bélával, dr. Anisits Ferenccel, Németországban élő gépészmérnök kollégánkkal közösen indítottak.
Végezetül néhány hallgatói véleményt is idézett, amelyet dr. M. Csizmadia Béla professzorról írtak az egyetemisták:
„Tanárnak született. Zseniális ember, alázatos a szakmájával. Bármivel fordulsz hozzá, segít, hallgatóbarát.”
„Minden tanulmányomat összevetve, ő volt a legjobb tanárom. Igazi angolos ÚRIEMBER. Bárhol, bármikor kérdezhetsz, és tudja a pontos választ. Neten vannak előadásai, még a mai napig megnézek egy-kettőt nosztalgia gyanánt. Kedves, vicces, de határozott.”
„Igazi mechanikaprofesszor, hatalmas tudása van, a műszaki mechanikától egészen az emberi térdízületi biotechnikai modellig minden a tarsolyában van, az előadásain érezni igazán azt, hogy egyetemi szinten tanulok egy igazi kutatóprofesszortól, rengeteg tudást lehet meríteni, ha az ember figyelmesen visszanézegeti a video-előadásokat, ráragad az emberre a műszaki szemlélete, nagyon bírom a történeteit meg a poénjait is.”
„Életem egyik legjobb tanára, mind felkészültség, mind előadásmód, mind pedig segítőkészség tekintetében. Nehéz tárgyat tanított, de nála meg lehetett érteni a lényeget és az összefüggéseket. Előadásai nyomdakészek voltak. Magas volt a követelmény, de ezt legalább reálisan követelte vissza, hiszen ő nemcsak leadta az anyagot, hanem meg is tanította. Minden órára készült, precízen meg volt tervezve minden. Igazi példakép!”
Hálás szívvel gondolunk prof. dr. M. Csizmadia Bélára kollegánkra, barátunkra.