BPMK

A választott dátum cikkei: kedd, 14 november 2017

Egyenes beszéd 


A külföldi mérnököket, hogyha közbeszerzési pályázaton indulnak, mindenhol regisztrálni kell, a BPMK elnöke szerint a testület vétlen abban, hogy Magyarországnak mégis 75 milliárd forintos büntetést kell fizetnie az Uniónak külföldi mérnökök kötelező regisztrációja miatt. A hazai regisztráció egyébként egy-két nap alatt könnyen megtörténhet, a szabályt nem a kamara találta ki.

Gondolatok az új uniós ciklus előtt


Az uniós fejlesztések ügye az elmúlt hetekben politikai slágertémává vált az után, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az elkövetkező, a választások idejéig tartó kormányzati időszak egyik leghangsúlyosabb céljának az uniós források minél hatékonyabb fölhasználását jelölte meg.

Műszaki Értelmiség Napja 


Az Újvárosháza Díszterme adott otthont szeptember 19-én a nyolcadik Műszaki Értelmiség Napja szakmai rendezvényének, amelynek témája a közlekedésfejlesztés volt. Az esemény Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara együttműködési megállapodásának keretében jött létre.

Van mit újragondolni


A magyar mérnöktársadalom nevében többször adtam hangot a felsőoktatás helyzetéről, hiányosságairól. Mindig a jobbító szándék vezetett, hiszen ország-gyarapodás nincs megbízható, és kiszámítható értelmiségi utánpótlás nélkül.

Egy kiállítás margójára


Budapest 100 éves házainak bejárása, testközelből való megismerése a felfedezés örömével szolgál mindnyájunknak, hiszen elámulunk azon a hatalmas, és többnyire titokban maradó építészeti kincsen, amelyet Budapest épületei, és udvarai őriznek, és az érdeklődőknek nyújtanak.

Nyer vele Budapest, nyer vele az ország


Magyarország gazdasági eredményeihez a legfontosabb hozzájárulások egyike az uniós pénzek hathatós felhasználása; ez optimális esetben azt jelentheti, hogy a rendelkezésre álló európai forrásokat megpróbáljuk a lehető legjobb hatásfokkal kiaknázni.
(A teljes cikk a Budapest folyóirat, 2015. júniusi számában jelent meg.)

Visszaköszönnek a régi bajok


Az első uniós költségvetési ciklusunk végén már látható, hogy talán a történelmünk során csak XIX. század fordulóján megvalósult fejlődéshez mérhető Magyarország gazdasága szempontjából az unió támogatások rendszere.

Az EU pénze – a mi esélyünk 


A kifutó 2007-2013 időszak tapasztalatai és az EU 2014-2020 perspektívái az életképes, pénzügyi-gazdasági szempontból is kiegyensúlyozott, fenntartható és átlátható támogatási-pályázati célokra irányul. Tehát bárhogyan is alakuljon a most záruló uniós költségvetési ciklusnak az egyenlege, vigyázó szemünket már az új támogatási időszakra kell fordítani!
(Teljes cikk: Népszabadság 2015. augusztus 21.)

Mindenütt ott van a mérnökök kamarája


A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara (BPMK), mint neve is mutatja a főváros és a megye területén élő és dolgozó műszakiak, alulról építkező hivatásrendi kamarája, s mint ilyen az országban a legnagyobb létszámú. A tervező és szakértő mérnökök száma mintegy 10 000, de ugyancsak ide tartoznak a műszaki ellenőrök és a felelős műszaki vezetők is.

Subscribe to this RSS feed