BPMK

Vízipari exportlehetőségek Mongóliába

A BPMK és a Magyar Elektromos Járműipari Egyesület szakmai egyeztetést tartott április 16-án a Fővárosi Önkormányzat dísztermében, melynek célja az ez év szeptemberében Ulánbátorban megrendezésre kerülő „Ázsia vízügyi és innovációs kiállítás és konferencia előkészítése, valamint a szakmai körök együttműködési lehetőségeinek összehangolása volt.

A rendezvényt elsőként Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes köszöntötte, aki rövid beszédében emlékeztetett: a Fővárosi Vízművek 150 éves műszaki tudás és tapasztalat birtokosa, ami egyedülálló az egész világon, a felhalmozódott mérnöki szakértelmet pedig vétek lenne nem kamatoztatni az exportpiacokon. Kassai Ferenc MMK alelnök, BPMK elnök köszöntőjében szintén arra hívta fel az érdeklődők figyelmét, hogy Magyarország vízügyi nagyhatalom, mérnökei számos versenyképes know-how-t, innovatív ágazati technológiát tudnak felkínálni Mongóliának.
A mongol-magyar vízügyi együttműködés nem előzmény nélküli: 1957 és 1990 között, a KGST országok közötti kijelölt kötelező partnerséget mindkét ország tartalmas kooperációval töltötte meg. A magyar mérnökök több mint kétszáz kutat fúrtak és számos öntözőtelepet létesítettek Mongóliában, s ugyancsak magyar szakemberek készítették el a mongol országos és területi vízgazdálkodási keretterveket a 70-es és 80-as években – ezt már dr. Batbayar Zeneemyadar, Mongólia magyarországi nagykövete mondta el a szakmai egyeztetésen, hozzátéve: a hazánknál 17-szer nagyobb, ám mindössze hárommillió lakosú Mongólia ma is vízben szegény ország. A víz egyszerre jelent mennyiségi és minőségi problémát, holott a növekvő számú lakosság ellátása, a legnagyobb exportbevételt hozó bányászat fenntartása és a hagyományos vagy intenzív mezőgazdaság számára is szükség lenne rá – fűzte hozzá. A jövőben a vízbázisvédelembe, a megfelelő minőségű ivóvíz előállításába, a vízszállítás megoldásába vagy a korábban épült csatornák, vezetékek rekonstrukciójába kapcsolódhatnak be a magyar szakemberek Mongóliában.
Dr. Melicz Zoltán, a VTK Innosystem ügyvezető igazgatója előadásában arról beszélt, hogy Magyarország vízipara mit tud ajánlani az ázsiai országnak. Mint leszögezte, elsősorban kiforrott technológiákat, vízellátó- és korszerű szennyvíztisztító rendszereket, műszaki együttműködést, valamint angol nyelvű oktatást.

A rendezvény levezető elnöke Kiss Sándor, a Magyar Elektromos Járműipari Egyesület elnöke volt.
Fotók: Jelli Márk