BPMK

Tervezési feladatok és az olimpia

Műegyetemi hallgatók is részt vehetnek a 2024-es Budapesti Olimpia építészeti és városépítészeti terveinek megalkotásában.

A 2024-re Budapestre tervezett Olimpia pályázatának készítői fontosnak tartják a hallgatók és a fiatalság bevonását a tervezési munkába, ezért pályázatot írnak ki három témában.  Egy-egy jelentkező akár mindhárom témában pályázhat, de azokat egyenként, önálló pályaműként kell benyújtani.
Témák:
1. „Live Site-ok” tervezése Budapesten, mind az olimpiai helyszíneken, mind az ún. nem olimpiai településeken. E „szurkolói pontok” látogatóinak lehetőségük lenne arra, hogy élőben kövessék a Játékokat és a kapcsolódó eseményeket, valamint találkozzanak jelenlegi és korábbi olimpiai bajnokainkkal, illetve más sportolóinkkal. Itt nyomon követhetik a versenyeket azok is, akik nem tudtak jegyet venni, vagy nincs lehetőségük élőben szurkolni a helyszínen. (A kiírók a „Live Site” kifejezés ötletes magyar megfelelőjére is javaslatot várnak.)
2. A gellérthegyi Szabadság-szobor a győztes ember ábrázolása, így a pályázati logó központi eleme. A szobor és környezete, illetve a Citadella az olimpiai pályázat emblematikus részét képezi és több rendezvény helyszíneként is szolgál. A pályázóknak fel kell vázolniuk, hogy milyen szerepet szánnának a Szabadság-szobor környezetének az Olimpia idején, majd azt követően.
3. Az Olimpiai Park helyszíncsoport területén létrejövő új városrész építészeti és városépítészeti víziójának megalkotása. (Az Olimpiai Park helyszíncsoport a Kvassay-zsilip térségében, az észak-csepeli szigetcsúcson, valamint Pesten a Soroksári út mentén elterülő alulhasznosított, részben használaton kívüli területeken, Budán pedig a Kopaszigát Parknál és fejlesztési területén helyezkedik el.)
A nyertes tervpályázatok díjazására összesen 4.500.000 Ft áll rendelkezésre. A legnagyobb díj összege 600.000.-Ft, a legkisebbé pedig 100.000 Ft lehet. Eredményes tervpályázat esetén a Bíráló
Bizottság a rendelkezésre álló teljes összeget kiosztja a nyertes tervpályázatok között.
Az első helyezett ezen felül meghívást kap az Olimpiai Masterplan szakmai és érdekegyeztetési tárgyalásait végző munkacsoportba.
A tervpályázaton részt vehet Magyarország valamennyi felsőfokú építész-, tájépítész- és településmérnök-képző oktatási intézményének nappali tagozatos és doktorandusz hallgatója, aki előzetesen regisztráltatta magát.
A jelentkezők csapatában az alábbi három szakterület közül kettőhöz értenie kell legalább egy-egy tagnak :
- építészmérnök vagy építőművész,
- tájépítész,
- településmérnök vagy építész urbanista,
e mellett javasolt (de nem kötelező) az adott téma jellegétől függően közlekedésmérnök, közgazdász, kultúraszervező, vagy marketinges stb. hallgató bevonása is.
A pályázatra 2016. július 1. és 2016. szeptember 10. között, elektronikus úton kell regisztrálni. A pályázatot 2016. szeptember 12. 18 óráig, elektronikus úton kell beadni.
A kiállítással egybekötött, ünnepélyes eredményhirdetés: 2016. október 12-én lesz. A díjazott és megvett tervek megismerésére az októberi eredményhirdetéskor nyílik lehetőség.
A díjazott pályaművek akár a hivatalos Pályázati Anyagba is bekerülhetnek.
(forrás: bme)