BPMK

Öt dunakanyari település szennyvízkezelése javul

Jelentősen javulni fog Pócsmegyer és Szigetmonostor, továbbá Szentendre, Tahitótfalu és Leányfalu szennyvízkezelése. A 4 milliárd forintos beruházás keretében bővítik a csatornahálózatot és növelik a településeket kiszolgáló szentendrei szennyvíztisztító telep kapacitását – tájékoztatott Németh Miklós, a Dunakanyari Csatornázási Társulás elnöke.

Németh Miklós, aki a legnagyobb kedvezményben részesülő Pócsmegyer polgármestere, rámutatott: a beruházás azért is kiemelkedő jelentőségű, mert a Szentendrei-sziget és környéke rendkívül fontos ivóvízbázisa a fővárosnak és az országnak. „A nagyarányú betelepüléssel járó környezetterhelés régóta hátrányosan érinti a szigetet és vidékét, elsősorban a rendkívül hiányos csatornahálózat miatt, a sziget nagy részén a szennyvíz közvetlenül a talajt terheli.”  
A munkálatok részeként 64 kilométernyi vezetéket fektetnek le és 27 százalékkal növelik a szentendrei szennyvíztisztító telep teljesítményét. A projekt során az öt településen kialakítandó telken belüli bekötéseket és a gerinchálózatot rákötik a fővezetékre, amely a Szentendre déli határában lévő szennyvíztisztítóhoz jut el. A megnövelt kapacitású telepen az uniós normáknak és a 21. század elvárásainak megfelelő színvonalú, környezetbarát technológiákkal kezelik majd a szennyvizet” – mondta a társulás elnöke.
A csatornázás 3840 telket érint, és mintegy 10 ezer lakos számára jelent minőségi javulást; a két legnagyobb léptékű fejlesztés a Szentendrei-szigeten lévő Pócsmegyeren és Szigetmonostoron valósul meg, ahol több mint 1400, illetve 1000 bekötés történik majd meg. A társulás elnöke elmondta azt is, hogy a beruházás keretében háromezer a támogatott bekötések száma (a támogatás csak belterületi, lakóövezeti ingatlanokra vonatkozik), és a lakosoknak 240 ezer forinttal kell hozzájárulniuk telkenként. A csatornahálózatnak jelenleg 25 százaléka már kész, a szennyvíztisztító telep bővítése rövidesen megkezdődik. A várhatóan ősszel záruló projekt összköltsége 4 milliárd forint, amelyhez 3,6 milliárd forint uniós támogatást nyert el a társulás a Környezet és Energia Operatív Programból (KEOP) – tette hozzá Németh Miklós. (MTI)