BPMK

Konferencia a budapesti olimpiai játékok szervezéséről

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság Agenda 2020 reformprogramja célul tűzi ki, hogy kisebb méretű világvárosok is rendezhessenek gazdaságos, és hosszútávon megtérülő olimpiát. Ez történelmi esélyt teremt Budapest és Magyarország számára a 2024-es játékok megszervezésére.

Milyen feltételeket kell a rendezéshez hazánknak teljesítenie? Milyen előnyökkel és kihívásokkal jár ez a gazdasági szektorok és a társadalom számára? Ezeknek és még sok háttér információnak a megismerésére nyújt lehetőséget a Társadalmi párbeszéd az olimpiáért program szakmai konferenciasorozata.
A május 13-án a fővárosi Bálnában megrendezendő konferencia célja, hogy a versenyszféra szereplői, valamint minden érintett terület elhivatott képviselői részletes tájékoztatást kapjanak és megvitassák az olimpiarendezést érintő nemzetközi reformprogram által nyújtott lehetőséget.

Program:
9:45 Köszöntőt mond Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
09:55-10:25 Nyitóelőadás – Tarlós István, Budapest főpolgármestere – Mit nyer Budapest az olimpiával?
10:25-11:05 „Gazdasági előnyök“ panelbeszélgetés
Az Agenda 2020 bemutatása, az olimpiai pályázat, illetve rendezés gazdasági előnyei. Gazdasági megtérülés és fenntarthatóság az érintett ágazatokban, szegmensekben. A gazdasági növekedés esélye: munkahelyteremtés, adóbevételek növekedése és az életszínvonal emelkedése. Más országok pályázati tapasztalatai.
Moderátor: Kálmán Olga szerkesztő-műsorvezető
Résztvevők: dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke; Szalay Berzeviczy Attila, BOM (Budapesti Olimpiai Mozgalom) elnöke, a Budapesti Értéktőzsde korábbi elnöke; Rácz Marianne, világbajnoki ezüstérmes, háromszoros Bajnokok Ligája-győztes kézilabdakapus, az Olimpiai Védnöki Testület tagja; dr. András Krisztina, sportközgazdász, a Corvinus Egyetem adjunktusa; dr. Niklai Ákos, a Magyar Éttermek és Szállodák Szövetségének elnöke
11:20-12:00 „Infrastruktúra-fejlesztés – közlekedésfejlesztés – városfejlesztés” panelbeszélgetés
A közlekedés-, infrastruktúra- és városfejlesztés, valamint a létesítménygazdálkodás és fenntarthatóság kérdései. Mit jelenthet Budapestnek és az országnak az olimpiarendezés? Milyenek lesznek a városok az olimpia után? Jó példák Londonból. Magyarország felkészültsége az olimpiától függetlenül.
Moderátor: Siklós Erik, a MOB marketing és kommunikációs igazgatója
Résztvevők: Skardelli György, építész; dr. Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója; Takács Miklós, a Főmterv Zrt. közlekedésfejlesztési igazgatója; Finta Sándor, Budapest főépítésze
12:00-12:40 „Bajnokok kerekasztala” – sportszakmai panelbeszélgetés
Sportszakemberek és olimpiai bajnokok beszélgetése az olimpiai tapasztalatokról és a sportszakmai kérdésekről. Az utánpótlás-nevelés érintettsége, partnerszervezetek és civilek bevonásának lehetőségei, népegészségügyi kérdések.
Moderátor: Fazekas Erzsébet, sportriporter-műsorvezető
Résztvevők: Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, az Olimpiai Védnöki testület tagja, Szilágyi Áron, olimpiai és világbajnok kardvívó; Kovács „Koko” István, olimpiai bajnok ökölvívó, sportvezető, az Olimpiai Védnöki Testület tagja; Polgár Judit, nemzetközi nagymester, nyolcszoros sakkolimpikon, az Olimpiai Védnöki testület tagja; Benedek Tibor, olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya; Gergely István, kétszeres magyar olimpiai bajnok vízilabdázó, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségi tagja; Dombi Rudolf, olimpiai és Európa-bajnok kajakozó; Cseh László, olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó
12:40-12:45 Zárszót mond Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke

Április 21-én közös nyilatkozatot írt alá öt partnerszervezettel, köztük a BPMK-val a Társadalmi párbeszéd az olimpiáért elnevezésű programról a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság és az Olimpiai Védnöki Testület.
Kassai Ferenc, a BPMK elnöke úgy véli, az olimpiarendezésből rengeteg profitálhat az egész ország, és örömmel tapasztalja, hogy egyre többen állnak az ügy mellé. „Mi, mérnökök üdvözöljük a kedden aláírt közös nyilatkozatot és a társadalmi párbeszéd megkezdését. Egyetértünk azzal, hogy a 2024-es olimpia rendezéséről kizárólag gondos és alapos előkészítés, elemzés után lehet és szabad felelős döntést hozni” – fogalmazott Kassai Ferenc a mob.hu-nak. „A műszaki értelmiség tudása nagy kincs, megfelel a nemzetközi elvárásoknak, európai versenyképességünknek ez a fundamentuma, és egyúttal Magyarország gazdasági fellendüléséhez a legfőbb adottságok egyike.”
A Magyar Mérnöki Kamara alelnöke hangsúlyozta, egy olimpia nívós megrendezéséhez mérnöki létesítmények sora, jó közlekedési rendszerek kialakítása is szükséges. „Olyan megoldásokra van szükség, amelyek képesek a főváros és az egész ország fejlődését szolgálni.”
Kassai Ferenc emlékeztetett arra, hogy a századfordulóra Budapest városképe látványosan megváltozott, egymást érték a beruházások, a bravúros építészeti megoldások, és mindezek az építészek és a mérnökök összehangolt jó munkáját dicsérték.
„Olyan tervek valósultak meg rövid idő alatt, amelyek gyönyörű fővárosunk ékességei, és olyan közművek épültek ki, amelyek ma is működőképesek. E múltbéli példák alapján hiszem és vallom, hogy képesek vagyunk az olimpia jó lebonyolítására, de csak akkor, ha szem előtt tartjuk az előkészítés fontosságát.”
A szakember rámutatott, az építési tevékenység eredményeképpen megvalósult építészeti és mérnöki létesítmények a nemzeti vagyon jelentős elemei, amelyek műszaki-gazdasági értékükön túl is alkalmasak értékképzésre, fejlesztések elindítására. „E hatalmas nemzeti érték megőrzése és folyamatos növelése rendkívül fontos nemzetgazdasági cél” – húzta alá.