BPMK

A technológiai fejlődés motorja az innováció

A technológiai fejlődés motorját nem pénzben, hanem innovációban érdemes mérni, mivel minden, ami civilizációs értéket teremt a világban, kíváncsiságból, emberi gondolatból, alkotásvágyból született - üzente Áder János köztársasági elnök január 19-én Budapesten megrendezett Minőség Innováció 2014 díjátadó díjazottainak.

A finn államelnök által 2006-ban alapított nemzetközi pályázatra nyolc országból több mint 150 pályázat érkezett, Magyarországról 12. A nemzetközi zsűri döntése alapján a 18 nyertes pályamű közé két magyar innováció is bekerült. A Kodolányi János Főiskola PIQ&Lead Felsőoktatási Képzési Modellje az üzleti modellből vett módszerekkel és technikákkal integrálja a tantervi programot és a személyes kompetenciák, készségek rendszerét, javítva így a felsőoktatás hatékonyságát. A másik magyar nyertes pályázat a G&G és Társai Kft. az építészeti munkáknál használatos függőlegesen mozgatható állványzati megoldása, amellyel az elterjedt guruló állványokat helyettesíthetik.
A nyertes pályamunkák között van forgalmi ellenőrző és rendszámtábla azonosító, illetve titoktartó adatfeldolgozó rendszer, duális kuplung, és LED-alapú fertőtlenítő rendszer is. Molnár Pál, a rendezvényt szervező Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága elnöke az MTI-nek elmondta: az innovációk innovációja díjat a 18 nyertes pályamű közül az izraeli VoiceIt beszédfelismerő pályázat nyerte a nemzeti minőségügyi szervezetek szavazatai alapján. Az újítás különlegessége, hogy érthetővé teszi a beszédhibás, magukat csak nagyon nehezen megértetni tudó emberek beszédét egy tanuló szoftver segítségével - mondta. Hozzátette: több millió embert érint a világon ez a probléma, és nagyon nagy jövőt
jósolnak ennek a fejlesztésnek. Molnár Pál hangsúlyozta: a pályázat során nem "egyszerű" innovációkat díjaznak, nemcsak a belső, üzemi folyamatok fejlesztésére irányuló ötleteket keresnek, a zsűri tagjai a termék egészét nézik, az újítás környezeti, társadalmi dimenzióját is értékelik.
A fejlett országokban felismerték azt, hogy újítás, innováció nélkül nincs versenyképes gazdaság, ipar - mondta, hozzátéve: a minőség-innováció kifejezetten a vevők igényeit kielégítő fejlesztés és teljesítmény. (MTI)