BPMK

Légtechnikai rendszerek energiahatékonysági lehetőségei

Az energiahatékonyság egyik lényeges szeletét, a légtechnikai rendszerek energiahatékonysági lehetőségeit járta körbe a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara szakmai napja a Construma Szakkiállítás és Vásár nyitónapján, március 29-én a Hungexpon.

Az egész napos rendezvényt Kassai Ferenc BPMK elnök nyitotta meg. Az elnök kiemelte: a népesség bővülése, a kisebb közösségekben, hazánkban és globális szinten is ösztönözte a termelés növelését. Több ember kényelméről, biztonságáról kellett gondoskodni, ezért egyre több eszközre, egyre több energiára lett szükség.  
Ma a megújuló energia kiaknázása sok-sok eljönendő nemzedék biztonságáról és kényelméről gondoskodhat. A bolygó erőforrásainak felhasználása kapcsán megjelent problémák sem maradtak válasz nélkül.
Korábban azt mondtuk, hogy az épületgépészet feladata, hogy biztosítsa az épület használói számára a komfortérzetet, mára az épületgépészet feladata kibővült, mert biztosítania kell az otthonok és munkahelyek emberi, tartózkodásra szánt zárt tereinek elvárt komfort érzetét, a növények és állatok zárt térben való optimális fejlődését, nem utolsó sorban a betegellátásban szolgáló kórházak műtők szükséges és elégséges komfort állapotot, a műtők technológiai célt szolgáló, készülékek – például a tűzvédelem eszközei, vízszolgáló berendezések illetve a munkaeszközül szolgáló gépek közegellátását és hulladékainak elvezetését.  Ezért is fontos, hogy épületgépészeink behatóan foglalkoznak a részletek, és a tervezés alapvető szempontjaival is. Mindezt az energiahatékonyság szem előtt tartásával, a természeti kincseink óvására odafigyelve kell megoldania az épületgépészeinknek.
A primer energiafelhasználás csökkentése napjaink egyik legfontosabb feladata mind lokálisan, mind globálisan.  
Az elnök utalt Magyarország energiastratégiájára is, melynek fő célja az energiafüggőségünk jelentős csökkentése. A cél eléréséhez javasolt eszközök: az energiatakarékosság, a megújuló energia legoptimálisabb arányban történő felhasználása az életünk minden területén.
A fenntartható fejlődés, város és település fejlesztés alapvető feltétele az energiahatékonyság, a természeti erőforrások gazdaságos kihasználása, melyhez elengedhetetlen az épületek energiahatékonyságának javítása.
Mint tudjuk az el nem fogyasztott energia a legjobb energia-megtakarítás, a rezsicsökkentés új dimenziója.
Az elkövetkező időszak egyik legfontosabb feladata a komfortelméletet újragondolása lesz az energiahatékonyság függvényében, továbbá kiemelt figyelmet kell fordítani a fogyasztói tudatformálásra is – tette hozzá Gyurkovics Zoltán, a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának elnöke.
A Construma második napján építési és tűzvédelmi szakmai napon és konferencián volt lehetősége részt venni a kollégáknak, így a két nap alatt közel 400 mérnök teljesítette továbbképzési kötelezettségét.