BPMK

Építők Napja 2022.

Az MMK Szerémi úti székhelyén tartották június 10-én az idei Építők Napja központi ünnepségét, melynek levezető elnöke Kassai Ferenc, a BPMK elnöke volt. A rendezvényen adták át a szakmai szervezetek és minisztériumok kitüntetéseit.

Kevés olyan nemzetgazdasági ág van, mint az építés, és tágabban az építőipari tevékenység: ami ezen tevékenység, sőt ezen tevékenységek hosszú, egymásba fonódó láncolatán keresztül megvalósul, az valóban mindennapjaink szerves, nélkülözhetetlen és elmaradhatatlan része. Azt mutatja meg, hogy kik vagyunk, hogyan gondolkodunk az életről, a saját világunkról – hangsúlyozta köszöntőjében Kassai Ferenc. „Az építők munkájára, munkájuk eredményére valamilyen formában mindenki odafigyel az állampolgártól a döntéshozókig. Van egy nap, hagyományosan június első vasárnapja, amikor az építőkre figyelünk immár évtizedek óta, ez pedig az Építők Napja. Azt sem feledhetjük el, ha az építők helyzetéről, a nemzetgazdaságban betöltött szerepükről beszélünk, hogy az építőipar multiplikátor hatása a nemzetgazdaságon belül jelentős, legalább négy-ötszörös, ezért a válságkezelés ezen a területen prioritást kell, hogy élvezzen. Szeretnénk elérni, hogy a társadalom és a politika is tudomást szerezzenek a magyar építési szakemberek helytállásáról, kiváló innovációs képességéről. De történhetett bármi is az elmúlt két esztendőben: nem marad el, mert nem maradhat el az Építők Napja – és nemcsak az ünnep tradíciója, elevenen élő hagyománya miatt, hanem azért is, mert a jövő egyik záloga az építők erejében rejlik.

Ebben, nekünk mérnököknek és kétkezi munkásoknak fontos szerepet szánt a sors – most, amikor köszöntőt mondok a 2022-es Építők Napján, erre hívnám föl nyomatékosan a figyelmet. Ez adjon bátorítást nekünk, mert így tudunk helytállni a gáton! És hogy ezt a szemléletes, nehéz helyzetekben sokszor idézett képet, hasonlatot folytassam: gyürkőzzünk neki a munkának, de a pillanat csöndjét, az Építők Napja felemelő pillanatát fordítsuk arra, hogy erőt, energiát gyűjtsünk azok munkájából, teljesítményéből, akik e nevezetes nap hősei: az ÉPÍTŐK. Akik eddig is helyt álltak a gáton, szorgalommal, kitartással, tudással – szögezte le a BPMK elnöke.

Zsigmondi András, az MMK Építési Tagozat elnökségi tagja beszédében kiemelte: az elmúlt évben a magyar építők minden eddigi csúcsot megdöntöttek, és ha egyetlen szóban kellene összefoglalni az elmúlt esztendőt, azt mondhatnánk, borzalmas volt. „Borzalmas rossz és borzasztó jó. A Covid-járvány idején sokakat elveszítettünk, ugyanakkor megtanultunk online dolgozni. Felsorolni lehetetlen lenne, mi minden épült meg tavaly összesen 5100 milliárd forint összegben. A múlt évi csúcsteljesítményt követően azonban van még hová fejlődni például a szektor hatékonyságában, ugyanakkor a terveinket felboríthatja az infláció, valamint az orosz-ukrán háború” – emlékeztetett Zsigmondi András, hozzátéve, az új kormányzati struktúrában végre ismét gazdára talált az ágazat, „és ez borzasztó jó.”

Jancsó Béla, az MMK Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozat elnöke a szakma előtt álló feladatokról és kihívásokról szólva elmondta: ma már talán senkinek nem kérdés, hogy a klímaváltozás itt van körülöttünk, és ezt az „állapotot” a vizes mérnököknek kezelniük kell. „Vízvisszatartás, tározás, árvíz- és belvízvédelem, aszálykár-elhárítás, vízellátás, integrált települési vízgazdálkodás, vízminőségvédelem, szennyvíztisztítás, ivóvíz-ellátás – sorolta a vizes mérnökök előtt álló feladatokat.

A köszöntök után átnyújtották az ágazati kitüntetéseket. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kitüntetésében részesült Csordás Szilveszter orvostechnológus tervező és szakértő, Koppányi Imre Ferenc építész vezető tervező.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Építők Napja alkalmából miniszteri elismerő oklevelet adományozott Fekete Enikő őrnagynak, a HM Védelemgazdasági Főosztály BEFKI NATO Biztonság Beruházási Osztály főtisztjének, Rávai Attila ezredesnek, a HM Hatósági Főosztály Munkafelügyeleti és Sugárvédelmi Hatósági Osztály osztályvezetőjének, Vránics Tibornak, a HM Hatósági Főosztály Építésügyi Hatósági Osztály kormánytisztviselőjének, Bárány László Imrének, a KÖTIVIÉP B Kft. projektvezetőjének, Bartal Györgynek, a Győr-Moson-Sopron Megyei Mérnöki Kamara elnökének, Kovács József okl. építőmérnök, FIDIC mérnöknek (FŐBER), Nagy Gábor Lajosnak, a Penta Általános Építőipari Kft. ügyvezetőjének, valamint Pappert Attila építőmérnöknek, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. műszaki igazgatójának.

Alpár Ignác-díjat vehetett át Hollai Pál okl. építészmérnök, aranydiplomás mérnök és Dévai Zoltán, az Építéstudományi Egyesület ügyvezetője.

ÉTE érdemérmet kapott Kőrösné dr. Mikis Márta helytörténész, az ÉTE Építéstudományi és Projektmenedzser Szakosztály tagja és Frey Lajos okl. építészmérnök, az ÉTE Kivitelezési Szakosztályának elnöke, míg Veresné Rauscher Judit okl. építészmérnök, okl. tűzvédelmi tervezési szakmérnök, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete elnöke ÉTE díjat vehetett át.