BPMK

Az olimpia a garancia a városfejlesztési tervek megvalósítására

A játékok megrendezése a garancia a budapesti városfejlesztési tervek megvalósítására  – fogalmazott Fürjes Balázs kormánybiztos a pályázat, illetve az esetleges rendezés Budapestre gyakorolt hatásairól tartott június 13-i konferencián, melyen részt vett Kassai Ferenc, a BPMK elnöke.

Tarlós István főpolgármester az egyeztetésen kiemelte: pozíciójából adódóan nagy öröm a számára a budapesti olimpia gondolata, mert a város így „rákényszerül" az infrastrukturális beruházásokra, amelyekre amúgy is szükség lenne. Tarlós István hozzátette: sok minden megépül és Budapesten is marad, ami hosszú távon elsősorban a helyi lakosság érdekeit szolgálja. Az olimpia az állami költségvetésnek többletbevételt hozhat, növelné a GDP-t, a turizmust, az ország és a főváros versenyképességét, nem utolsó sorban erősítené Budapest és Magyarország ismertségét és jó hírnevét - jelentette ki a főpolgármester. Budapest képes a rendezésre, amely „hasznos és előnyös" vállalkozás lehet, az "érzelmi értéke pedig felbecsülhetetlen." Ne legyünk elbizakodottak, de mutassuk meg, hogy összefogva képesek vagyunk elnyerni a rendezés jogát, s otthont adni az olimpiának és a paralimpiának - mondta Tarlós István.
Hét év valóban rövid idő, ugyanakkor 2012 és 2019 között számos fejlesztés valósult meg és fog még megvalósulni, tehát ha olimpia nélkül is sikerült ezt elérni, a rendezés elnyerése esetén még inkább sikerülnie kell - mondta Fürjes Balázs, s hozzátette: a pályázatnak meglátása szerint két nagy ellenfele van, „a tisztességtelenség és a butaság. A fejlesztéseket időben elő kell készíteni, rendes, tiszta versenyben kell kiválasztani a kivitelezőket, akiknek meg kell hagyni a megfelelő időt a munka befejezésére, így ugyanis elég lehet a rendelkezésre álló hét év" - mondta a pályázat kormányzati felelőse.
Arról, hogy a budapesti rendezés reális-e, Fürjes azt mondta, a főváros és Magyarország képes megrendezni az olimpiát. Két érvet említett: azt, hogy az ország fejlődési pályája az olimpiától függetlenül is alkalmassá teszi Budapestet a rendezésre, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által elfogadott Agenda 2020 reformprogram pedig épp a Budapest méretű városoknak teremt valós esélyt a játékok megrendezésére.
Fürjes Balázs kijelentette: 7+1 kihívás vár a fővárosra városfejlesztési szempontból. Ezek között az első három helyen a közlekedést nevezte meg, de megemlítette a Duna partjainak kihasználatlanságát, a több zöldövezetet, az úgynevezett rozsdaövezetek újjászületését, a lakásállomány és lakhatás kérdését, az akadálymentesítést, valamint azt, hogy Budapest nemzetközileg többre hivatott a mostani pozíciójánál. A városfejlesztési intézkedések között szót ejtett az új Duna-híd, a Galvani-híd megépítéséről, a gyalogos és kerékpáros közlekedés - autósforgalom akadályozása nélküli - fejlesztéséről, a csepeli HÉV elöregedési problémáinak hosszú távú megoldásáról, a Liszt Ferenc repülőtérre vezető gyorsforgalmi út felújításáról, valamint az M1-M7 autópálya városból kifelé vezető szakaszának három-három sávossá alakításáról.
„Nem Budapest van az olimpiáért, hanem az olimpia van Budapestért" - hangsúlyozta Fürjes Balázs, s úgy fogalmazott: „a világ kedvére, de magunk miatt akarjuk megrendezni az olimpiát, amely 25 évvel gyorsítaná fel a főváros fejlesztését, s olyan hosszú távú város- és ország-fejlesztési irányt jelölne ki, amelynek köszönhetően Magyarország és Budapest felzárkózhatna a világ legversenyképesebb régiói mellé."
A 2024-es olimpiára és paralimpiára Budapest mellett Róma, Párizs és Los Angeles pályázik. A NOB jövő szeptemberben, Limában dönt a házigazdáról. (MTI)