BPMK

Nagyobb a kutatás-fejlesztési támogatás, ha kis- és középvállalkozás végzi

A kutatás-fejlesztési (K+F) projekthez nyújtott támogatás intenzitása egyrészt a projekt jellegétől, másrészt a résztvevők körétől is függ, előnyt jelent például, ha kis- és középvállalkozás (kkv) végzi ezt a tevékenységet - egyebek mellett ezt tartalmazza a Miniszterelnökséget vezető miniszter rendelete, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A rendelet a Gazdaságfejlesztési Operatív Program kutatás-fejlesztés és innováció, továbbá a regionális operatív programok hasonló célra rendelt forrásainak állami támogatási szabályait tartalmazza. A kutatás-fejlesztést 4 kategóriába sorolja a rendelet és ezekhez rendeli hozzá a támogatás intenzitását (arányát). Így alapkutatásnál az elszámolható költségek 100 százalékát, az ipari kutatásnál és a megvalósíthatósági tanulmány készítésénél 50-50 százalékát, míg kísérleti fejlesztésnél 25 százalékát viseli az állam. A támogatási arányokat több esetben is korrigálni lehet felfelé.
Az ipari kutatásnál és a kísérleti fejlesztésnél a támogatás 10 százalékponttal növelhető középvállalkozás, 20 százalékponttal pedig kisvállalkozás esetén. A többlet 15 százalékpont lehet akkor, ha a projekt hatékony együttműködést foglal magában, de ehhez további feltételeknek is meg kell felelni. Szintén 15 százalékponttal növekedhet a támogatás, ha a projekt eredményeit széles körben terjesztik konferenciák, publikációk, nyílt hozzáférésű adattárak, ingyenes vagy nyílt forráskódú szoftverek útján. A támogatás összességében nem lehet több 80 százaléknál az ipari kutatások és a kísérleti fejlesztések körében. A megvalósíthatósági tanulmány elkészítése esetén járó 50 százalékos támogatási intenzitás középvállalkozás esetén 10 százalékponttal, kisvállalkozás esetén pedig 20 százalékponttal növelhető. A rendelet második része a regionális beruházási támogatással foglalkozik. Ebben a körben nem támogathatók az energiatermelési-, energiaelosztási- és energetikai célú infrastruktúra létrehozását szolgáló beruházások. (MTI)