BPMK

Megjelentek a KEHOP első felhívásai

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP), 2015. július 28-án meghirdetett öt felhívása ivóvízminőség-javító, szennyvízkezeléssel és hulladékgazdálkodással összefüggő projekteket támogat több mint 57 milliárd forint értékben.

A KEHOP két új kiírása a szennyvízkezelés területén a meglévő szennyvízcsatorna-rendszerek bővítéséhez, a szennyvíztisztító telepek korszerűsítéséhez, a szennyvíziszap-kezelés és -hasznosítás fejlesztéséhez, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz-fogadó műtárgyak kiépítéséhez biztosít támogatást. Ezekben a támogatási konstrukciókban a 2007-2013-as fejlesztési időszakban forráshiány miatt elutasított beruházásokhoz vagy a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) forrásokból folyamatban lévő szakaszolt projektek továbbfinanszírozásához nyerhető el összesen közel 39 milliárd forint forrás.
Az ivóvízminőség-javítását célzó felhívások többek között a térségi vízellátó-rendszerek kialakítását, a más vízbázisra való áttérést és az ivóvízhálózat rekonstrukcióját támogatják. Az e projektek számára rendelkezésre álló vissza nem térítendő támogatás összege több mint 8 milliárd forint.
A 10 milliárd forint forráskerettel rendelkező, a települési hulladékkezelő létesítmények hálózatának rendszerszerű fejlesztésére meghirdetett felhívás a KEOP-ból támogatott, folyamatban lévő szakaszolt projekteket támogatja, és egyebek mellett a használt termékek átvételét biztosító újrahasználati központok kialakításához, a szelektív hulladékgyűjtő- és szállítókapacitás fejlesztéséhez és a szemléletformással kapcsolatos feladatokhoz nyújt pénzbeli eszközöket.
A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklusban összesen több mint 379 milliárd forintot tesz elérhetővé ivóvízminőség-javító és a szennyvízkezelés megvalósítását célzó beruházások számára, és közel 122 milliárd forintot a hulladékgazdálkodással és kármentesítéssel kapcsolatos projektek kivitelezésére.