BPMK

Teljesen megújul a Bosnyák tér

Az elmúlt másfél évtizedben már számos dátum és terv hangzott el a terület beépítésével kapcsolatban, a jelenlegi városvezetés azonban hosszas előkészítő munkák, egyeztetések és tervezés után november 11-én rendkívüli testületi ülésen vázolta a Bosnyák térre tervezett koncepciót az új főtérről, piacról, szakrendelőről és Városházáról. Zugló képviselő-testülete arról szavazott, hogy elviekben egyetért a koncepciótervvel és felkérte Horváth Csaba polgármestert a tervpályázati kiírás előkészítésére. A témáról lakossági fórumot tartanak november 23-án.

A tervek szerint a Bosnyák téren egy 6-8 ezer négyzetméteres főtér létesül, innen sétálóutca nyílik, annak mentén helyezkedik majd el az újonnan megépülő modern városháza, a korszerű szakrendelő intézet és Zugló egyik szimbóluma, a Bosnyák téri piac is egy létesítményben. Az egész komplexum alatt mélygarázs segíti majd a kényelmes parkolást. A Bosnyák tér mögött külön, a Bayer Construct vállalatcsoport magánberuházásában, mégis egységet képezve a megújuló főtérrel, épülne meg egy új városnegyed parkokkal, bevásárló-utcával, ahol a sétányról közelíthetők meg az üzletek. A Csömöri út mentén irodaépületek épülnek, a Bosnyák utca felőli részen lakóházak. Ennek a terveit a világhírű építésziroda, a Zaha Hadid Architects készítette és igazgatója, Gianluca Racana személyesen mutatta be a november 11-i rendkívüli testületi ülésen.
Horváth Csaba polgármester kiemelte, hogy a tervezés során különösen fontos szempont, hogy egy minél zöldebb városrészt hozzanak létre, ezért új köztereket és parkokat alakítanak ki a jelenleg használaton kívüli területen, mindeközben arra is figyelnek, hogy a meglévő értékeket, mint amilyen a Bosnyák téri piac és templomtér, átmentsék. A környező utcákban több mint 13 ezer négyzetméter zöldterület jön létre, de a terület belső zöld sétányait is mindenki használhatja majd. Összességében több mint 35 ezer négyzetméter parkosított terület valósul meg. „A korábban ide tervezett hatalmas pláza hangulata helyett egy emberléptékű, élhető, okos és fenntartható városközpont születik, ötvözve a belváros sokszínű, minőségi szolgáltatási környezetét Zugló zöld identitásával” – mondja Zugló polgármestere, aki már a kampányában megígérte, hogy rendbe teszi a Bosnyák teret.
A beruházásnak a kerület és a zuglói lakosok számára nagyon sok pozitív hozadéka van: gyors, korszerű ügyintézést és egészségügyi ellátást, és egy nagyon fontos közösségi tér kialakítását ígérik. A kerület vezetése az egyszeri 150 millió forintos bevétel mellett a magánberuházásban épülő kereskedelmi és irodaépületek működéséből évi egymilliárd forintos helyi adóbevételt remél, amiből további fejlesztések valósulhatnak meg Zuglóban.
A városháza jelenlegi épületében lakásokat alakítanak ki, az új piac megépüléséig pedig ideiglenes piac kialakításával biztosítják a vásárlás lehetőségét.
Dienes János, Zugló főépítésze elmondta, hogy a szakmai tanulmányok az épületek 50-100 éves átlag élettartamával számolnak. A lakásállomány elérhetőségének, minőségének és mennyiségének szinten tartása érdekében legalább 1%-ának kellene évente megújulnia, új lakások építésével. “Zuglóban 75 ezer lakás van, mely állományhoz képest évente legalább 750 lakásnak kellene épülnie, ezzel szemben az utóbbi közel egy évtized átlagát tekintve évente 142 lakás épült. Az utóbbi évek várospolitikai döntései azt szeretnék elősegíteni, hogy a lakásépítési kedv növekedhessen.”
A Bosnyák tér és környékének rehabilitációjával ráadásul azt is reméli a kerületvezetés, hogy Zugló egyik fő tere újra visszakapja központi, méltó szerepét, ami jelentősen felértékelheti ezt a városnegyedet, így a kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatok is megfordulhatnak.

(Forrás: zuglo.hu; kép: Lima Architecture)