BPMK

Forstner Miklós 1935 – 2018

Életének 83. évében elhunyt, aki építő volt munkás élete során, sok területen, nem csak vég-zettségét illetően, hiszen 1959-ben okleveles mérnöki diplomát szerzett az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem, Mérnöki Kar, Vízépítő szakán.

A gyakorlatban hasznosította építőmérnöki tudását, amikor kilenc évig a Közlekedési Építő Vállalatnál építésvezető volt. Budapest jelentős beruházásainak kivitelezésében irányító szerepet vitt, például a Blaha Lujza téren az aluljáró és mozgólépcső építésében, ahol a korabeli sajtó (Esti Hírlap) azt írta róla: az építkezés karmestere Forstner Miklós. Az utolsó akkord után, ott áll a befejezett mű, az óriás betonszekrény 2000 tonnás súlyával.

1968-tól a vízügyben dolgozott, három évig a Középdunavölgyi Vízügyi Igazgatóság csoportvezetője, majd a FOKA (Folyamszabályzó) igazgatóhelyettes főmérnöke, 1975-ig, ezt követően további három évig a Vízügyi Építő Vállalat technológusa, majd 1990-ig ismét a Középdunavölgyi Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője. A rendszerváltozás után a FOKA miniszteri biztosa, majd ügyvezető igazgatója, és 1992-től a Középdunavölgyi Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője nyugdíjba vonulásáig.

Építette a mérnöki kamarát is, hiszen alapító tagja volt, és a Vízgazdálkodási és Vízépítési tagozatnak, jelentős szakmai munkát végzett, mint több ciklusban a tagozat elnökségi tagja, alelnöke. A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara küldötteként is tevékeny munkát végzett, és a Mérnöki Kamara Nonprofit Kft. felügyelő bizottság elnökeként gazdasági ismereteit is hasznosította haláláig.

Keveset beszélt magáról, szakmai sikereiről, de mindenki előtt világos volt szakmai tekintélye. Egy eredményes mérnöki élet után búcsúzunk tőle, emlékét megőrizzük.