BPMK

Emléktábla Bogdánfy Ödönnek

Az elmúlt egy esztendő fontos volt a Magyar Hidrológiai Társaság számára, hiszen 2017-ben ünnepelték fennállásuk 100. évfordulóját. A jubileumi év megkoronázásaképp szeptember 5-én a társaság meghatározó személyiségének – a jogelőd szervezet, a Magyarhoni Földtani Társulat Hidrológiai Szakosztálya egyik alapítójának és második elnökének – Bogdánfy Ödönnek állítottak emléktáblát.

Az ünnepélyes avatást dr. Szlávik Lajos, az MHT elnöke nyitotta meg, majd köszöntőt mondott Csernus László, Budapest XI. Kerület Újbuda Önkormányzat frakcióvezetője, dr. Baksa Csaba, a Magyar Földtani Társulat elnöke, prof. dr. Dunkel Zoltán, a Magyar Meteorológiai Társaság elnöke, végül „Bogdánfy Ödön és a 100 éves MHT” címmel mondott beszédet Fejér László, az MHT Vízügyi Történeti Bizottságának elnöke.
Ahogy dr. Szlávik Lajos fogalmazott, az elmúlt egy év célja nem csak az volt, hogy felhívják a társadalom figyelmét a „vizes” munkálatokra, de az is, hogy e terület meghatározó alakjaira megemlékezzenek. Öröm és büszkeség, hogy mára a társaság túlnőtte jogelődjét – folytatta dr. Baksa Csaba, majd prof. dr. Dunkel Zoltán Bogdánfy Ödön meteorológiai tevékenységére hívta fel az egybegyűltek figyelmét –, hiszen Bogdánfy Ödön nevéhez fűződik az első magyarországi csapadéktérkép megrajzolása.
Miután Fejér László összefoglalta Bogdánfy Ödön munkásságát a Magyar Hidrológiai Társaság, a Magyar Földtani Társulat, Újbuda Ökormányzata, az MMK Vízgazdálkodási Tagozata, valamint a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara koszorúi elhelyezésével került felavatásra az emléktábla.
A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara nevében a koszorút Kassai Ferenc elnök és Dénes Miklós, a Vízgazdálkodási és Vízépítési Szakcsoport szakcsoportvezetője helyezte el.