BPMK

Fiatal Mérnökök Csoportja – már vidéken is

Az Építési Tagozaton belül lassan három éve alakult Fiatal Mérnökök Csoportja új mérföldkőhöz érkezett: ebben az évben indul útjára a vidék meghódítása.

December 16-i gyűlésünkön Kovács György, a Bitimpex Kft. ügyvezető igazgatója tartott előadást a kapillárisan felszívódó nedvesség elleni, utólagosan kialakított szigetelésekről. Előadása elején felhívta a figyelmet a különböző, vizesedési anomáliákra, melyekből tévesen a vízszigetelés hibájára lehet következtetni. Ilyenek például a falazatban rejlő sók, melyek a levegő páratartalmából táplálkoznak, illetve a kéményeknél jelentkező kondenzvíz visszacsöpögés. Az anomáliákat követően, tértünk rá az utólagos vízszigetelési problémákra. Abban az esetben, ha nincs talajvíznyomás, a kapillárisan felszívódó nedvesség ellen többek között a kapillárisok hidrofobizálása is megoldást jelenthet. Ezek a technológiák jellemzően vizes bázisú anyagokkal kompatibilisek, így +5°C-os hőmérséklet alatt ezek alkalmazása korlátozott. A talajszint alatti betonszerkezetek szigetelésére is több alternatívát mutatott be az előadó, kitérve mindegyik alkalmazási lehetőségeire, előnyeire, hátrányaira, valamint a kivitelezés technológiai korlátaira is.
Az előadónak köszönjük az előadást, valamint a kérdésekre adott konstruktív válaszokat is!

Nincs megállás!
Harkai Balázs, a Fiatal Mérnökök Csoportja elnökének felhívása

Az Építési Szakmai Tagozaton belül lassan három éve alakult Fiatal Mérnökök Csoportja új mérföldkőhöz érkezett: ebben az évben indul útjára a vidék meghódítása.
2013. áprilisában azzal a céllal alakult meg a csoport, hogy a kivitelezésben dolgozó, 40 év alatti mérnököknek havi rendszerességgel, térítésmentes szakmai beszélgetések keretén belül biztosítsa a mindennapi munkavégzéshez a látótér bővítését. Az eddig jellemzően budapesti programok mellett a csoport vezetése célul tűzte ki, hogy ebben az évben az ország több felsőoktatási intézményében is létre kívánja hozni a helyi csoportokat, a területi kamarák segítségével. Mivel az oktatási intézmények nem megyékhez vannak kötve, de a fiatal mérnököket országos szinten szükséges megszólítani, így ösztönözni kívánjuk a területi kamarák közötti regionális együttműködést is. Ennek tükrében több módosító javaslatot dolgoztunk ki az Építési Szakmai Tagozat Elnökségével együtt, valamint ezen elképzelésünk szerint módosítottuk szervezeti működési ügyrendünket is.
Jelenleg a Budapesten működő csoport mellett a Nyugat-Magyarországi Egyetem soproni Simonyi Károly Faanyagtudományi, Műszaki és Művészeti Karán, valamint a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán lehet elérni helyi szervezeteinket.
Tervezett programjaink az első félévre:
-          Budapesten – Harkai Balázs vezetésével:
•          Január 27-i gyűlésünkön Drevotta József, a talajcsavarok alkalmazási területeibe, valamint a termék magyarországi bevezetése óta eltelt időszak tapasztalataiba ad betekintést este 6 órai kezdettel, a BPMK Angyal utcai székházának földszinti előadótermében.
•          Február 8-án a szeptemberi gyűlésünkön bemutatott SWall homlokzati rendszer helyszíni szerelési munkáit tekintjük meg Tolcsván. Jelentkezni korlátozott számban lehetséges e-mail címünkön.
•          Február 24-i gyűlésünkön a paneles épületek felújításával kapcsolatos témakört járjuk körbe Hajnal Norbert, a Fiatal Mérnökök Csoportja szakmai alelnökének vezetésével
•          Március 30-i gyűlésünkön Kovács György, a Bitimpex Kft. ügyvezető igazgatója tart előadást a szórt szigetelések technológiájának, alkalmazásának lehetőségeiről és korlátairól.
•          Április 13-án, 15:00 kezdettel tartjuk a Fiatal Mérnökök Csoportjának 4. konferenciáját, a felelősség jegyében. A tervezett előadások érintik a felelős műszaki vezető és a műszaki ellenőr felelősségének jogi hátterét, az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban rögzített feladatokhoz tartozó felelősségeket, valamint további, a mérnöki felelősség témakörét körbejáró területeket: projektfejlesztés, menedzsment.
•          Április 27-én tartjuk éves országos gyűlésünket, melyen a rövid beszámolókat követően a hőszigetelt épületek OTSZ szerinti ellenőrzésével kapcsolatos tapasztalatokról, elvárásokról, illetve az EPS hőszigetelőkkel kapcsolatos tűzvédelmi kérdésekről fogunk beszélgetni.
•          Május 25-én az utólagos homlokzati hőszigetelő rendszerek felhelyezése, illetve technológiája lesz napirenden. Az időjárás függvényében - szervezünk egy szakmai kirándulást az ÉMI szentendrei laboratóriumába, ahol az utólagos homlokzati hőszigetelések vizsgálatával kapcsolatos ellenőrzéseket tekinthetjük meg épületmagas modelleken.
•          Június 29-i gyűlésünk a hegesztéstechnológiát járja körbe: a mechanikai tulajdonságok változása a különböző hegesztési technológiák hatására, valamint az optimális hegesztések (technológiák és anyagok) kiválasztása szerint.
-          Sopronban – Fodor Tamás vezetésével:
o       Február 10-én, szerdán: Alapozások és munkatér-határolások, speciálisan a "Heiss System" bemutatása.
o       Március 9-i, szerdai gyűlésünk a dilatációs szerkezeteket járja körül - az alaptól a tetőig.
o       Àprilis 6-án, szerdán az egyetemi hallgatóknak segítünk a különböző tervfajták bemutatásával, valamint a zsaluzási- és vasalási tervek "olvasásával"
o       Május 5-i, csütörtöki gyűlésünk egy helyszíni bejárással egybekötött előadás lesz: a pörgetett vasbeton oszlopok alkalmazásáról és beépítéséről egy konkrét magasépítési projekt esetén
-          Pécsett Szabó Imre Gábor vezetésével február 8-án alakul meg a helyi szervezet a Fiatal Mérnökök Csoportja tevékenységének, valamint a kamarai élet bemutatásával. Az alakuló gyűlésen jelen lesz dr. Bachmann Bálint, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar dékánja, dr. Kukai Tibor, a Baranya Megyei Mérnöki Kamara elnöke, dr. Szabó Éva, a Baranya Megyei Mérnöki Kamara, valamint az Építési Szakmai Tagozat elnökségének tagja, valamint Harkai Balázs, a Fiatal Mérnökök Csoportjának elnöke és Bocz Gábor, a Fiatal Mérnökök Csoportjának régiókért felelős alelnöke. Az előadások témáit és időpontjait a helyszínen egyeztetik a megjelentek.
Továbbra is jánljuk figyelmükbe Facebook oldalunkat (Fiatal Mérnökök Csoportja), amin hetente több hír, szakmai cikk, illetve esetenként álláslehetőség is olvasható a Fiatal Mérnököket érintő témakörökben. Eseményeinkre e-mail-ben lehet regisztrálni az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, valamint a Csoport működésével kapcsolatos kérdéseiket, észrevételeiket, program vagy előadás javaslataikat szintén e-mail-ben várjuk.

Ne feledjék, legközelebbi programjainkat:
•    Január 27-én, Budapesten, 18:00-kor találkozunk a BPMK Angyal utcai székházában, ahol a talajcsavarok alkalmazási lehetőségeiről fogunk beszélgetni.
•    Február 8-án, Pécsett, 18:00-kor találkozunk a Pécsi Tudományegyetemen, ahol megalapítjuk a Pécsi Fiatal Mérnökök Csoportját.
•    Február 10-én, Tolcsván szakmai kirándulás lesz a SWall homlokzati rendszer beépítésével kapcsolatosan.
•    Szintén február 10-én, Sopronban, 16:00 kezdettel az alapozásokról és munkatér-határolásokról fogunk beszélgetni, ahol a  "Heiss System"-et mutatjuk be.
Megjelenésükre számítunk, a létszám felmérése érdekében visszajelzésüket e-mail-ben kérjük.

Tisztelettel: Harkai Balázs elnök