BPMK

Az E-mobilitásról másképpen VII. – konferencia és szakmai továbbképzés

Immár hetedik alkalommal rendezett E-mobilitás másképpen címmel konferenciát és mérnöki kamarai továbbképzést május 10-én a BPMK.  A Hungexpo A pavilonjában – az Automotive Hungary szakkiállítás nyitónapján – tartott eseményen elsőként Kassai Ferenc BPMK-elnök köszöntötte a résztvevőket, illetve az online közvetítésbe bekapcsolódott mérnököket.

Ahogy fogalmazott, konferenciáink témája nemcsak a jelenre, hanem a jövőre is irányul. Nekünk, mérnököknek néhány területen, nagyobb felelősségünk van a társadalom többi tagjainál. Különösen ilyen terület az innováció, a környezetvédelem, az energiagazdálkodás, a közlekedés. Ahhoz, hogy meg tudjuk mondani mi a követendő út, meg kell vizsgálnunk minden számba jöhető lehetőséget. Különösen fontos ez napjainkban, amikor újra egy technikai forradalom korszakát éljük.
Az energetikában az elkövetkező időszak a struktúra- és paradigmaváltás korszaka lesz mind a keresleti, mind a kínálati oldalon. Ha egy mondatban akarnánk összefoglalni az Energiastratégia fő üzenetét, akkor célunk a függetlenedés az energiafüggőségtől.
A cél eléréséhez javasolt eszközök:
1.    az energiatakarékosság
2.    a megújuló energia felhasználása a lehető legmagasabb arányban,
3.    a biztonságos atomenergia és az erre épülő közlekedési elektrifikáció,
4.    valamint az európai energetikai infrastruktúrához való kapcsolódás.

A mai konferenciánk is a közlekedés alternatív energiaellátásáról és a környezetkímélő megoldásokról szól. Kassai Ferenc kiemelte, az idő afelé halad, hogy mind kiszámíthatatlanabb tényezők együttesével kell számolnunk. Biztosra vehető bizonyos alkatrészek további jelentős áremelkedése, a magas energiaárak, valamint az import termékek bizonytalan beszerzési lehetősége és bizonyos esetekben a hosszú szállítási útvonalak miatt. Ez ismét csak megnehezíti a helyzetet.
Fontosnak – amit korábban is szorgalmaztunk –, hogy amit lehet gyártsunk itthon, pontosan a patrióta gazdaság védelme és a kiszolgáltatottság enyhítése érdekében. Ehhez pedig mind inkább a mérnökök innovációs készségére lesz szükség, ami nem bűvészmutatvány, hanem a tudás, a tapasztalat és a mérnöki gondolkodás diadala.
A gazdasági fölemelkedéshez, egy valódi patrióta gazdaság kibontakozásához a legfőbb adottságok egyike, a mérnöki szürkeállomány rendelkezésre áll, csak jól kell használni! – tette hozzá a BPMK elnöke.
A konferencia szakmai szempontból három jól elkülönülő blokkból állt. Az első blokkban az EU iránylevek, illetve célkitűzések megvalósulása került terítékre, míg a második blokkban a hazai gyártási lehetőségeket vizsgálták meg a résztvevők, és végül a harmadik blokkban egy kerekasztal beszélgetés keretében a hazai termékek piacra vitelének lehetőségei, illetve exportbővítési lehetőségei kerültek megvitatásra kiváló hazai gyártókkal és Latin-Amerika, valamint a karibi térség országainak üzletembereinek, illetve gazdasági diplomatáinak részvételével.