BPMK

Wigner Jenő-díjas lett Tóth Iván okl. gépészmérnök


A Magyar Tudomány Ünnepe pécsi nyitórendezvényén a BPMK-hoz rendelt nukleáris szakértőket Minősítő Bizottság korábbi tagja, Tóth Iván gépészmérnök vehette át az idei Wigner Jenő-díjat.


A Paksi Atomerőmű és az MTA Wigner Jenő-díj Kuratóriuma kollégánknak a termohidraulika és reaktorbiztonság területén végzett, nemzetközileg is elismert munkásságát díjazta. Tóth Iván meghatározó szakmai munkát végzett a Paksi Atomerőmű biztonságot fejlesztő projektjeiben.
Megalapításának 650. évfordulóját ünneplő Pécsi Tudományegyetem adott otthont november 3-án az idei Magyar Tudomány Ünnepe nyitórendezvényének. Az ünnepségén a magyar tudományos élet több kiválósága rangos szakmai elismerésben részesült oktatói, kutatói, illetve tudományszervező tevékenységéért. Több kiválóság mellett Tóth Iván okl. gépészmérnök az 1996. évi Atomtörvény által BPMK-hoz rendelt nukleáris szakértőket Minősítő Bizottság korábbi (2011-2015. közötti) tagja Wigner Jenő-díjat vehetett át. E díjat 1999-ben az MTA és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. hozta létre. E kitüntetést olyan szakemberek, kutatók kaphatják, akik a magyar nukleáris energetika és fizika terén tevékenységükkel maradandót alkottak. E kitüntetés névadója Wigner Jenő (1902-1995) Nobel-díjas magyar fizikus, a világ első reaktormérnöke. 


Néhány fontos információ az idei díjazott szakmai munkásságáról:
Tóth Iván 1968-ban végzett a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki karán, majd a KFKI tudományos munkatársa lett. Fő kutatási területe a reaktor termohidraulika lett. Érdeklődésének középpontjában a csőtöréses üzemzavarok során lejátszódó jelenségek álltak. Már 1982-ben ő volt felelős a KFKI AEKI-ben létesített PMK-NVH berendezés kutatási programjának kialakításáért és később vezette a PMK-2 berendezés kísérleti programját. Az ezen a berendezésen elért kutatási eredmények mind a mai napig világszerte meghatározóak a VVER-440 reaktorok lehetséges üzemzavarait modellező számítógépes programok validációjában. Munkássága meghatározó volt a termohidraulikai számítógépes programok hazai használatában és fejlesztésében is. Évekig vezette a KFKI AEKI Termohidraulikai Laboratóriumát. Meghatározó szerepet végzett a Paksi Atomerőmű nagy jelentőségű projektjeiben is: a biztonság újraértékelését végző AGNES projektben, a Végleges Biztonsági Jelentés elkészítésében, a fukusimai balesetet követő Célzott Biztonsági Felülvizsgálatban. Ezek a projektek nagymértékben hozzájárultak az erőmű biztonságának fejlesztéséhez. Tóth Iván biztosítani tudta a projektek tudományos hátterének nemzetközileg is elismerten magas színvonalát. Hosszú ideig egyik vezetője volt a magyar kutatóintézetek által az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. számára végzett főkonzulensi tevékenységnek.

Tóth Iván számos nyugat-európai kutatóintézetben töltött hosszabb időt ösztöndíjak és munkavégzés keretében. Az OECD  Nuclear  Energy Agency reaktorbiztonsággal foglalkozó bizottságán (CSNI) belül évekig vezette a  legfejlettebb országok termohidraulikai kutatásait befolyásoló GAMA albizottságot, ma  a CSNI program-bizottságában végzett fontos munkát. Tóth Iván a magyar reaktorbiztonsági kutatók közül világviszonylatban is az egyik legelismertebb. 
Teljes szívből gratulálunk a kitüntetett mérnökkollégának! 


Sipos László